Va rugam asteptati! 
 

Bilete avion IATA
CONDITII CONTRACTUALE SI ALTE NOTIFICARI IMPORTANTE

PASAGERII UNEI CURSE CU DESTINATIE FINALA SAU CU OPRIRE INTR-O ALTA TARA DECAT TARA DE PLECARE SUNT INFORMATI CA TRATATELE INTERNATIONALE CUNOSCUTE SUB NUMELE DE CONVENTIA DE LA MONTREAL, SAU PREDECESOARELE SALE, CONVENTIA DE LA VARSOVIA, INCLUSIV MODIFICARILE ACESTORA (SISTEMUL CONVENTIEI DE LA VARSOVIA), SE POT APLICA INTREGII CURSE, INCLUSIV UNEI PARTI DIN ACEASTA DINNTR-O ANUMITA TARA. PENTRU ACESTI PASAGERI, TRATATUL APLICABIL, INCLUSIV CONTRACTELE SPECIALE DE TRANSPORT INCLUSE IN ORICE TARIF APLICABIL, GUVERNEAZA SI POT LIMITA RASPUNDEREA CARAUSULUI.

NOTIFICARE de Limitare a Raspunderii

Conventia de la Montreal sau sistemul Conventiei de la Varsovia se poate aplica cursei dvs. iar aceste Conventii guverneaza si pot limita raspunderea transportatorilor aerieni pentru prejudicii corporale sau decese, pentru pierderea sau deteriorarea bagajelor, si pentru intarziere.

Acolo unde se aplica Conventia de la Montreal, raspunderea este limitata astfel:
1. Nu exista limite financiare in ceea ce priveste prejudiciile corporale sau decesele.
2. In ceea ce priveste distrugerea, pierderea, deteriorarea sau intarzierea bagajelor, se acorda 1,131 Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 1,200 Euro; 1,800 USD) per pasager, in majoritatea cazurilor.
3. Pentru daunele cauzate de intarzierea cursei dvs., se acorda 4,694 Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 5,000 euro; 7,500 USD) per pasager in majoritatea situatiilor.

Regulamentul CE nr. 889/2002 impune transportatorilor din Comunitatea Europeana sa aplice prevederile Conventiei de la Montreal si limitarile aferente privind raspunderea trasportatorilor pentru toate activitatile de transport pasageri si bagaje pe cale aeriana. Multi transportatori care nu fac parte din Comunitatea Europeana au ales sa aplice aceeasi conventie in ceea ce priveste transportul pasagerilor si al bagajelor lor.

Acolo unde se aplica sistemul Conventiei de la Varsovia, se pot aplica urmatoarele limite de raspundere:
1. 16,600 Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 20,000 Euro; 20,000 USD) pentru prejudicii corporale sau decese daca se aplica Protocolul Conventiei de la Haga, sau 8,300 Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 10,000 Euro; 10,000 USD) daca se aplica doar Conventia de la Varsovia. Multi transportatori au renuntat de bunavoie la aceste limite in totalitate, iar normele SUA prevad ca, pentru cursele catre, dinspre sau cu un loc stabilit de oprire in Statele Unite, limita sa nu fie mai mica de 75,000 USD.
2. 17 Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 20 Euro; 20 USD) per kg pentru pierderea sau deteriorarea sau intarzierea bagajului de cala, si 332 Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 400 Euro; 400 USD) pentru bagajul de mana.
3. Transportatorul poate fi tras la raspundere si pentru prejudiciile cauzate de intarziere.

Mai multe informatii puteti obtine de la transportator in ceea ce priveste limitele aplicabile cursei dvs. Daca cursa dvs. implica transportul cu transportatori diferiti, ar trebui sa contactati fiecare transportator in parte pentru informatii despre limitele de raspundere aplicabile.
Indiferent de Conventia aplicabila cursei dvs., puteti beneficia de o limita de raspundere mai mare in cazul pierderii, deteriorarii sau intarzierii bagajului prin depunerea unei declaratii speciale a valorii bagajului la check-in si prin plata tuturor comisioanelor suplimentare aplicabile. Altfel, daca valoarea bagajului dvs. depaseste limita de raspundere aplicabila, ar trebui sa va asigurati bagajul in totalitate inainte de a calatori.
Limita de timp pentru actionarea in judecata: Orice actionare in judecata pentru a pretinde daune trebuie initiata in doi ani de la data sosirii aeronavei, sau de la data la care aeronava ar fi trebuit sa soseasca. Reclamatii aferente bagajelor: o notificare scrisa trebuie trimisa transportatorului in 7 zile de la primirea bagajului de cala in caz de deteriorare iar in caz de intarziere, in 21 de zile de la data la care a fost pus la dispozitia pasagerului.

Notificarea Conditiilor Contractuale Incluse prin Referinta
1. Contractul dvs. de transport cu transportatorul care va asigura transportul aerian, international, intern sau o parte interna dintr-o calatorie internationala face obiectul acestei notificari; oricarei notificari sau chitante a transportatorului; si conditiile individuale ale transportatorului (Conditii), regulamentelor, normelor si politicilor aferente (Regulamente) si tuturor tarifelor aplicabile.
2. Daca transportul dvs. este efectuat de mai multi transportatori, se pot aplica Conditii, Regulamente diferite precum si toate tarifele aplicabile, pentru fiecare transportator in parte.
3. Conditiile, Regulamentele si toate tarifele aplicabile ale fiecarui transportator sunt, conform acestei notificari, incluse prin referinta in si facand parte din contractul dvs. de transport.
4. Conditiile pot cuprinde, fara insa a fi limitate la:
* Conditii si limitele de raspundere ale transportatorului pentru prejudicii corporale sau decesul pasagerilor.
* Conditiile si limitele de raspundere ale transportatorului pentru pierderea, deteriorarea sau intarzierea bunurilor si a bagajelor, inclusiv a bunurilor fragile sau perisabile.
* Regulile aplicabile de declarare a unei valori mai mari a bagajului si de plata a comisioanelor suplimentare.
* Aplicarea Conditiilor si a limitelor de raspundere ale transportatorului fata de actiunile intreprinse de agentii, functionarii si reprezentantii transportatorului, inclusiv orice persoana care furnizeaza echipamente sau servicii transportatorului.
* Restrictii privind reclamatiile, inclusiv termenele-limita pana la care pasagerii trebuie sa depuna reclamatii sau sa initieze procese impotriva transportatorului.
* Reguli cu privire la reconfirmari sau rezervari; orele de check-in; utilizarea, durata si valabilitatea serviciilor de transport aerian; si dreptul transportatorului de a refuza transportul.
* Drepturile transportatorului si limitele de raspundere ale transportatorului pentru intarzierea sau neprestarea unui serviciu, inclusiv modificari de program, inlocuirea transportatorilor sau aeronavelor alternativi(e) si reconfigurarea traseului, si, daca este prevazut de legislatia aplicabila, obligatia transportatorului de a notifica pasagerii despre identitatea transportatorului sau aeronavei substituit(e).
* Dreptul transportatorului de a refuza transportul pasagerilor care nu respecta legislatia aplicabila sau care nu prezinta toate documentele de calatorie necesare.
5. Puteti obtine mai multe informatii despre contractul dvs. de transport si puteti afla cum sa obtineti o copie a acestuia, la punctele de vanzare a biletelor de transport. Multi transportatori au inclus aceste informatii si pe website-urile lor. Daca legea aplicabila prevede, aveti dreptul sa inspectati textul complet al contractului dvs. de transport in aeroportul si la punctele de vanzare ale transportatorului, si, la cerere, aveti dreptul de a primi gratuit o copie a acestuia prin posta sau prin alt serviciu de curierat, de la fiecare transportator in parte.
6. Daca un transportator vinde servicii de transport aerian sau accepta la transport bagaje indicand transportul cu un alt transportator, procedeaza astfel numai ca agent al celuilalt transportator.

NU PUTETI CALATORI DACA NU AVETI CU DUMNEAVOASTRA TOATE DOCUMENTELE DE CALATORIE NECESARE, CUM SUNT PASAPORTUL SI VIZA.

UNELE STATE POT SOLICITA TRANSPORTATORULUI DUMNEAVOASTRA SA FURNIZEZE INFORMATII DESPRE SAU SA PERMITA ACCESUL LA DATELE PASAGERILOR.

REFUZ DE IMBARCARE: Zborurile pot fi supra-rezervate si exista o probabilitate foarte mica ca locul sa nu fie disponibil in cadrul zborului chiar daca dvs. aveti o rezervare confirmata. In cele mai multe situatii, daca primiti involuntar un refuz de imbarcare, aveti dreptul la o compensare. Daca este prevazut de legea aplicabila, transportatorul trebuie sa solicite acordul inainte de a refuza imbarcarea involuntara a unei persoane. Contactati transportatorul pentru regulile complete de plata a compensatiei pentru refuz de imbarcare (DBC) si pentru informatii despre prioritatile de imbarcare ale transportatorului.

BAGAJ: Pentru anumite tipuri de articole se poate declara o valoare mai mare. Transportatorii pot aplica reguli speciale pentru articole fragile, valoroase sau perisabile. Verificati cu transportatorul dvs. Bagaj de cala: Transportatorii pot acorda o indemnizatie gratuita pentru bagajul de cala, care este stabilita de transportator si poate depinde de clasa si/sau ruta. Transportatorii pot aplica taxe suplimentare pentru bagajul de cala, care depaseste indemnizatia acordata de ei. Consultati transportatorul. Bagaj de mana: Transportatorii pot acorda o indemnizatie gratuita pentru bagajul de mana, care este stabilita de transportator si care poate depinde de clasa, ruta si/sau tipul de aeronava. Se recomanda minimizarea bagajului de mana. Consultati transportatorul. Daca mai multi transportatori va asigura calatoria, fiecare transportator poate aplica reguli diferite pentru bagaje (atat pentru cele de cala cat si pentru cele de mana). LIMITARI SPECIALE DE RASPUNDERE PENTRU BAGAJE PENTRU CALATORII IN STATELE UNITE: Pentru curse interne efectuate in totalitate intre locatii din Statele Unite, legislatia federala impune ca orice limita de raspundere a transportatorului pentru bagaje sa fie de cel putin 3300.00 USD per pasager, sau suma aflata sub mandatul curent 14 CFR 254.5.

TIMPI DE CHECK-IN. Ora indicata pe bilet /chitanta este ora de plecare a aeronavei. Ora de plecare a zborului nu este identica cu ora la care trebui sa faceti check-in-ul sau cu ora la care trebuie sa fiti prezent pentru imbarcare. Transportatorul dvs. va poate refuza transportul daca intarziati. Orele de check-in, anuntate de transportator, sunt orele cele mai tarzii la care pasagerii pot fi acceptati pentru cursa; orele de imbarcare, anuntate de transportatorul dvs. sunt orele cele mai tarzii la care pasagerii trebuie sa se prezinte pentru imbarcare.

BUNURI PERICULOASE (MATERIALE PERICULOASE). Din motive de siguranta, bunurile periculoase nu trebuie ambalate in bagajul de cala sau in bagajul de mana decat daca acest lucru a fost permis in mod expres. Printre bunurile periculoase se numara, fara a se limita insa la: gaze comprimate, substante corozive, explozibili, lichide si solide inflamabile, materiale radioactive, materiale oxidante, otravuri, substante infectioase, si genti cu sisteme de alarma instalate. Din motive de siguranta se pot aplica si alte restrictii. Verificati cu transportatorul dvs.

BUNURI PERICULOASE
Nu transportati pe calea aerului bunurile prezentate in pictograma de mai jos fara a verifica in prealabil cu transportatorul.

inapoi la cuprins
Bilete avion Low-cost
Conditii de calatorie Wizz Air

Procedura de rezervare
Pasagerii pot face rezervari online (wizzair.com), prin intermediul Centrului telefonic si prin agentii de voiaj sau, inainte de plecare, de la cele mai multe dintre ghiseele de bilete din aeroport. Pasagerii care fac noi rezervari prin intermediul Centrului telefonic vor plati o taxa pentru acest serviciu.
Wizz Air este o companie aeriana care nu emite bilete tiparite. In orice situatie, in locul unui bilet tiparit, pasagerul primeste un cod de rezervare pe care il va schimba cu permisul de imbarcare la ghiseul de check-in, dupa prezentarea unui act de identitate cu fotografie. In functie de tipul de rezervare, pasagerul va primi codul de rezervare prin e-mail, prin posta sau la telefon, in cazul rezervarilor facute prin intermediul Centrului telefonic.

Zborurile de legatura
Wizz Air transporta pasageri intre doua orase , prin urmare noi nu oferim zboruri de legatura (nici transfer de pasageri sau bagaje). Din acest motiv nu ne asumam responsabilitatea pentru pierderea unui alt zbor de legatura de catre pasageri.

Pasagerii care nu incap pe un singur scaun
Pasagerii care nu incap pe un singur scaun, din orice motiv, sunt rugati sa achite taxa pentru un scaun suplimentar la pretul unui bilet pentru adulti.

Tarifele
Wizz Air ofera tarife numai pentru calatorii dus, deci nu se impune o perioada minima sau maxima de sedere. Tariful nu include taxe si alte costuri.

Plata
Zborurile cu Wizz Air pot fi rezervare si platite online cu un card de credit sau card de debit embosat. Puteti, de asemenea, rezerva si plati la una dintre agentiile de voiaj cu care colaboram, prin transfer bancar sau in numerar la una dintre filialele bancii (daca ati rezervat prin intermediul centrului telefonic) si la ghiseele de bilete din aeroporturi. Pentru mai multe detalii va rugam consultati pagina noastra intitulata "cum sa rezervati".

Modificarile
a) Modificari ale orarului de zbor si ale rutelor
Pasagerii pot modifica data zborului, orarul si ruta, online sau prin intermediul centrului telefonic sau al agentiilor de voiaj cel mai tarziu cu 3 ore inaintea orei planificate de zbor, contra unei taxe administrative plus diferenta fata de costul total, aplicabila in momentul in care se opreaza modificarea. In cazul in care tariful sau taxele si celelalte costuri aplicabile sunt mai mici pentru noul zbor, diferenta nu se va returna clientului.
b) Modificarea numelui unui pasager
Rezervarea nu este transferabila. Numele poate fi totusi modificat prin intermediul centrului telefonic pana cel tarziu cu 3 ore inaintea orei planificate de decolare, contra unei taxe de modificare a numelui. Taxa de modificare a numelui se aplica fiecarui nume schimbat, pe sector.

Returnarea platii
Costurile biletelor si comisioanele nu sunt returnabile.
In cazul decesului unui membru de familie de gradul I (mama, tata, sotie, sot, concubin(a), sora, frate, bunici, fiu/fiica, nepoti de bunici) cu pana la 30 de zile inainte de data programata de plecare a zborului rezervat, se poate returna costul achitat pe baza unei cere trimise in termen de 30 de zile de la data decesului, cu conditia ca certificatul de deces sa fie prezentat in termen de 7 zile de la primirea cererii. Suma va fi returnata in numerar. Numai costul biletului si taxele achitate vor fi returnate.

Itinerarul
Un itinerar de zbor va fi trimis pe adresa de e-mail a pasagerilor care rezerva online. Itinerarul include detalii cu privire la zborurile rezervate si un cod de confirmare care identifica in mod unic rezervarea.
Pasagerii care rezerva prin intermediul Centrului telefonic primesc gratuit un itinerar prin e-mail; sau prin posta contra unei taxe suplimentare de expediere.
Pasagerii ce isi rezerva zborul printr-o agentie de voiaj, vor primi itinerarul de la agentul de voiaj.

CONDITIILE DE CALATORIE

Check-in si ambarcarea
Ghiseul de check-in se deschide cu 2 ore inaintea decolarii. Ghiseul de check-in se inchide strict cu 40 de minute inaintea decolarii. Pasagerii ce nu se prezinta cu 40 de minute inaintea decolarii programate, nu vor fi acceptati la bord, isi vor pierde locurile, fara a li se returna costul rezervarii. Pasagerii care au solicitat servicii speciale sau au nevoi speciale, trebuie sa se prezinte la check-in cu 2 ore inainte de ora programata de decolare, in caz contrar ne va fi imposibil sa terminam la timp procedura de check-in pentru ambarcarea pasagerului respectiv.

Documentele de calatorie
Wizz Air solicita tuturor pasagerilor sa prezinte la biroul de check-in documentele de calatorie valabile necesare si sa se supuna regulamentelor statelor din, prin sau in care calatoresc. Wizz Air nu este responsabila pentru costurile ce trebuie suportate in situatia in care unui pasager i se refuza acordul de a intra intr-o tara din cauza lipsei pasaportului sau a vizei.

Distribuirea locurilor
Wizz Air opereaza aeronave cu o singura cabina si nu asigura locuri preselectate, asa ca, cu cat treceti de check-in mai devreme, cu atat mai probabil este sa va puteti alege locul dorit.

Servicii la bord
Fiind o companie cu tarife reduse, Wizz Air nu ofera mese la bord. Pasagerii pot cumpara racoritoare si gustari de la insotitorii de bord.

Utilizarea de echipamente electronice la bord:
Utilizarea urmatoare dispozitive electronice este interzisa pe intreaga durata a zborului:
* aparate de radio FM si televizoare portabile;
* scanere;
* telefoane mobile;
* dispozitive controlabile prin telecomanda (inclusiv jucarii);
* transmitatoare si receptoare radio;
* sisteme video portabile;
* CD-, minidisc- si CD-ROM playere;
* statii radio-portabile;
* imprimante pentru computer;
* indicatoare cu laser.
Urmatoarele dispozitive electronice pot fi utilizate numai la altitudinea de croaziera:
* computere portabile/laptop;
* jocuri pe computer;
* camere video.

PASAGERI CU NEVOI SPECIALE
Pe langa serviciile de inalta calitate ce fac parte din politica companiei Wizz Air, oferite tuturor pasagerilor, o atentie in plus trebuie oferita anumitor categorii de pasageri. Politica si procedurile companiei aplicabile fiecareia din aceste categorii este prezentata in sectiunea urmatoare.
Pasagerii cu nevoi si cu cerinte speciale trebuie sa se prezinte pentru imbarcare cu 2 ore inainte de ora decolarii; in caz contrar ne putem afla in imposibilitatea finalizarii operatiunii de prezentare in vederea imbarcarii pasagerului in cauza.

Femeile insarcinate
Femeile insarcinate pot fi acceptate la bord pana in a 34-a saptamana de sarcina, dupa care li se va refuza calatoria. Wizz Air recomanda insistent pasagerelor a caror sarcina depaseste 28 de saptamani sa obtina recomandarea unui medic inainte de calatorie. Wizz Air nu este responsabila pentru problemele de sanatate ulterioare ale pasagerelor sau ale fatului.
Pasagerii cu handicap
Pasagerii vor fi considerati cu handicap atunci cand starea lor fizica, medicala sau mentala necesita o atentie individualizata (la imbarcare si debarcare, in timpul zborului, in cazul unei evacuari de urgenta, in timpul transportului la sol) care nu este acordata in mod normal celorlalti pasageri.
Centrul telefonic trebuie informat in legatura cu handicapul fizic al pasagerului, mobilitatea redusa, o boala grava sau cronica si orice alta situatie care necesita ingrijire medicala, in ziua rezervarii.
Wizz Air isi rezerva dreptul de a solicita un certificat medical complet privind starea fizica si capacitatea pasagerului de a calatori cu avionul, care sa contina o aprobare medicala explicita, pentru toate cazurile mentionate mai sus. Wizz Air poate solicita escorta unei asistente medicale sau infirmiere daca este cazul.
Daca aceste solicitari nu sunt indeplinite, Wizz Air va refuza rezervarea.
In cazul in care Wizz Air nu poate asigura conditile prevazute in certificatul medical pe aeronava respectiva, rezervarea va poate fi refuzata.
Pasagerii cu handicap vor fi acceptati pentru transport in conformitate cu urmatoarele reguli, indiferent daca este necesar un certificat medical sau nu. In cazul in care sunt dubii cu privire la necesitatea unei aprobari medicale, personalul de la sol va trebui sa consulte Consilierul medical de serviciu.
Numarul de pasageri cu handicap (persoane cu mobilitate redusa) acceptati nu poate fi mai mare de 10 pe calatorie.
Pasagerii cu handicap care sunt incapabili sa se ingrijeasca si nu pot folosi singuri toaletele aeronavei vor fi acceptati la transport doar escortati de un adult sanatos.
Solicitari pentru scaun cu rotile
Pasagerii care solicita scaun cu rotile si asistenta trebuie sa informeze Centrul telefonic inainte de ziua rezervarii.
Scaunele cu rotile ce cantaresc mai mult de 60 kg (esclusiv bateriile) sau scaune cu rotile alimentate cu acumulatori cu lichid neetansi nu pot fi acceptate la transport.
Acumulatorii uscati, etansi pot fi acceptati la transport cu conditia ca bornele sa fie izolate pentru a preveni scurtcircuitele accidentale. Bateria trebuie bine fixata de scaunul cu rotile.

Pasagerii cu handicap vizual si auditiv
Asiguram servicii de intampinatre si asitenta gratuite pentru nevazatori si persoanele cu handicap auditiv la cererea acestora, adresata Centrului telefonic in ziua rezervarii.

Pasagerii care necesita mai mult oxigen
Wizz Air nu asigura oxigen suplimentar la bord pentru cazuri medicale. Pasagerii pot transporta propria lor rezerva de oxigen, cu conditia ca Wizz Air sa primeasca un aviz medical care sa confirme ca pasagerul poate calatori cu avionul si sa fie insotit de o escorta.

INTARZIEREA, ANULAREA SI MODIFICAREA ORARULUI DE ZBOR

Intarzierile
In cazul in care decolarea unui avion pentru o ruta de sub 1500 km este intarziata cu 2 ore sau mai mult, iar decolarea unui avion pentru o ruta de peste 1500 km este intarziata cu 3 ore sau mai mult, aveti dreptul la un bon de masa.
In cazul in care intarzierea depaseste cinci ore, va vor fi ditribuite din nou tichete de masa si veti avea dreptul la:
* rezervarea gratuita a unui nou zbor cu Wizz Air pentru a calatori in termen de 3 luni de la data zborului care a fost intarziat; sau
* anularea rezervarii initiale cu returnarea completa a banilor (inclusiv a tuturor taxelor si comisioanelor) privind zbozul respectiv si de, asemenea, a celui de retur, daca este cazul; sau
* anularea rezervarii originale, pentru care veti primi credit in valoare de 120%, privind zborul respectiv si, de asemenea, a celui de retur, daca este cazul (excluzand plata taxelor de procesare si a centrului telefonic). Acest credit va fi folosit la achitarea oricarui zbor Wizz Air in termen de 6 luni de la data zborului intarziat.
In cazul in care intarzierea este cauzata de o situatie de forta majora, nu avem nicio responsabilitate suplimentara fata de dumneavoastra.

Anulari
In cazul in care anulam zborul datorita unor motive in afara controlului nostru, aveti dreptul la:
(i)rezervarea gratuita a unui nou zbor cu Wizz Air pentru a calatori in termen de 3 luni de la data zborului care a fost anulat; sau
(ii) anularea rezervarii si returnarea integrala a banilor achitati pentru zborul Wizz Air afectat si pentru cel de retur, daca este cazul, inclusiv toate taxele si comisioanele;
(iii) anularea rezervarii, pentru care veti primi credit in valoare de 120%, privind zborul Wizz Air afectat si, de asemenea, a celui de retur, daca este cazul (excluzand plata taxelor de procesare si a centrului telefonic). Acest credit va fi folosit la achitarea oricarui zbor Wizz Air in termen de 6 luni de la data zborului anulat.
si
daca nu va aflati in punctul de plecare al calatoriei dumneavoastra, vom aranja sa fiti compensat pentru costurile suportate peste noapte, la primirea chitantei (inclusiv cazare la hotel, mic dejun, transfer la si de la aeroport si mesajele trimise de la hotel), in valoare maxima de 70 de euro pentru fiecare pasager care a platit biletul de avion;
si
compensarea a
(i) 250 de Euro pentru zborurile pe o distanta de 1500 km sau mai mica, daca intarzierea la locul de destinatie este mai mare de 2 ore;
(ii) 400 de Euro pentru zborurile pe o distanta mai mare de 1500 km, daca intarzierea la locul de destinatie este mai mare de 3 ore.
(iii) Daca ati rezervat un alt zbor si intarzierea la destinatie este mai mica de 2 ore pentru zborurile pe o distanta de 1500 km sau mai mica, sau sub 3 ore pentru zborurile pe o distanta de 1500 km sau mai mare, suma de bani compensata va fi redusa cu 50%.
Nu aveti dreptul la niciuna dintre compensatiile de mai sus daca sunteti informat in privinta anularii:
* cu 2 saptamani inainte de data planificata de zbor;
* intre 2 saptamani si 7 zile inainte de data planificata de zbor si vi se ofera un zbor alternativ cu Wizz Air, a carui ora de plecare nu este decalata cu mai mult de 2 ore inainte de ora planificata a zborului anterior si acesta nu ajunge cu mai mult de 4 ore mai tarziu fata de ora programata de sosire a zborului anterior;
* cu mai putin de 7 zile inainte de data planificata de zbor si vi se ofera un zbor alternativ cu Wizz Air, a carui ora de plecare nu este decalata cu mai mult de 1 ora inainte de ora planificata a zborului anterior si acesta nu ajunge cu mai mult de 2 ore mai tarziu fata de ora programata de sosire a zborului anterior;
Daca nu putem sa va informam folosind datele de contact furnizate in momentul rezervarii de catre dumneavoastra, nu va vom plati niciun fel de compensatii.
In cazul in care anulam un zbor din motive in afara controlului nostru, sunteti indreptatit la :
(i) rezervarea gratuita a unui nou zbor cu Wizz Air pentru a calatori in termen de 3 luni de la data zborului care a fost anulat; sau
(ii) anularea rezervarii si returnarea integrala a banilor achitati pentru zborul Wizz Air afectat si pentru cel de retur, daca este cazul, inclusiv toate taxele si comisioanele; sau
(iii) anularea rezervarii, pentru care veti primi credit privind zborul Wizz Air afectat, si, de asemenea, cel de retur, daca este cazul (excluzand plata taxelor de procesare si a centrului telefonic). Acest credit va fi folosit la achitarea oricarui zbor Wizz Air in termen de 6 luni de la data zborului anulat.
si
daca nu va aflati in punctul de plecare al calaaoriei dumneavoastra, vom aranja sa fiti compensat pentru costurile suportate peste noapte, la primirea chitantei (inclusiv cazare la hotel, mic dejun, transfer la si de la aeroport si mesajele trimise de la hotel), in valoare maxima de 70 de euro pentru fiecare pasager care a platit biletul de avion;
Atunci cand apar oricare dintre situatiile mentionate in acest Articol, cu exceptia celor prevazute in mod diferit in Conventie sau in legislatia in vigoare, optiunile prezentate aici sunt singurele compensatii ce va sunt oferite si nu vom avea alte responsabilitati suplimentare acestora fata de dumneavoastra.
inapoi la cuprins

Conditii de calatorie Blue Air
1. DEFINITII CE INSEAMNA ANUMITE EXPRESII IN ACESTE CONDITII ?
Cand cititi acest document va rugam sa intelegeti ca :
"Noi", "al nostru/a noastra/ai nostri/ale noastre" inseamna BlueAir Transport Aerian.
"Dumneavoastra", "al/a/ai/ale dumneavoastra" inseamna orice persoana, cu exceptia membrilor echipajului, transportata sau care urmeaza sa fie transportata cu avionul si care detine un Bilet Electronic. (Vedeti, de asemenea, definitia "Pasagerului").
"JOR", "0B" reprezinta codul care identifica compania.
"Segment de calatorie/zbor" - o singura calatorie, pe o anumita ruta, aceasta fiind plecare sau retur ( Ex.: Bucuresti-Roma)
"Itinerariu" reprezinta biletul electronic achizitionat pentru un pasager(poate include unul sau mai multe segmente de calatorie).
"AGENT AUTORIZAT" inseamna un agent de vanzari care a fost ales de noi pentru a ne reprezenta in vanzarea serviciilor noastre de transport aerian.
"BAGAJ" se refera la haine si alte bunuri personale de care pasagerul poate avea nevoie in timpul calatoriei. In cazul in care nu se specifica altfel, acest termen include atat bagajul de mana, cat si cel cala.
"BAGAJUL DE CALA" este cel care intra in custodia companiei din momentul predarii pina la destinatia finala si pentru care s-a emis o eticheta de identificare. Bagajul de cala include orice obiect care a fost cantarit, etichetat si dus in cala aeronavei.
"ETICHETA DE IDENTIFICARE A BAGAJULUI" reprezinta un document emis doar pentru identificarea bagajului de cala.
"Companie" inseamna o compania aeriana, alta decat noi.
"BAGAJ DE MANA sau DE CABINA" Acesta este bagajul pe care pasagerii il pot lua cu ei in cabina de pasageri si pentru care sunt responsabili.Este permis un singur Bagaj de Mina (de Cabina) pentru un pasager .Bagajul de Mina (Cabina) nu trebuie sa depasesca greutatea de 7kg si sa se incadreze in dimensiunile 55x40x20cm.
"CHECK-IN" reprezinta timpul necesar pentru procesarea documentelor de calatorie,etichetarea bagajului de cala si emiterea/predarea cartii de imbarcare (Boarding Pass).
"CONDITII CONTRACTUALE" reprezinta dispozitiile continute de sau primite impreuna cu Biletul Electronic , identificate ca atare si care includ si acesti Termeni si Conditii de Transport.
"CONVENTIE" reprezinta oricare dintre urmatoarele instrumente: Conventia pentru Unificarea Anumitor Reguli Legate de Transportul Aerian International, semnata la Varsovia in data de 12 octombrie 1929 (de acum inainte prescurtata Conventia de la Varsovia);

Conventia de la Varsovia amendata la Haga in data de 28 septembrie 1955;
Conventia de la Varsovia amendata de Protocolul Aditional nr.2 de la Montreal (1975);
Conventia de la Varsovia amendata la Haga si de Protocolul Aditional nr.2 de la Montreal (1975);
Conventia de la Varsovia amendata la Haga si de Protocolul Aditional nr.4 de la Montreal (1975);
Conventia suplimentara de la Guadalajara (1961);
Conventia de la Montreal (1999);
Regulamentul (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 februarie 2004;

"CUPON" inseamna un Cupon Electronic, fiecare dand dreptul pasagerului sa calatoreasca pe ruta inscrisa pe cupon.
"DAUNE" include moartea sau ranirea unui pasager, pierderea sau furtul bagajului de cala,lipsa din continut al acestuia sau alt fel de paguba care reiese sau care are legatura cu transportul sau alte servicii secundare ale noastre.
"ZILE" inseamna zilele calendaristice.Pentru notificare, ziua in care se face aceasta nu se numara .Pentru determinarea duratei de valabilitate a Biletului Electronic, se ia in calacul ziua in care se incepe calatoria.
"LEGISLATIA C.E." inseamna Legislatia Consiliului European 2027/97 in legatura cu responsabilitatile companiei aeriene in cazul unor accidente.
"EURO" inseamna unitatea valutara adoptata de Comunitatea Europeana in concordanta cu Articolul 207 si 209 din Tratatul de la Roma.
"CUPON ELECTRONIC" inseamna un cupon de zbor, emis electronic sau alt document din baza noastra de date.
"BILET ELECTRONIC" inseamna itinerariul inscris de noi sau in numele nostru in Cupoanele Electronice .Acestea contin numele pasagerului,ruta pe care urmeaza sa calatoreasca,numarul zborului,data,tarif,taxe etc.
CODUL DE REZERVARE sau ID este codul numeric format din mai multe cifre pe care Dvs sau agentul autorizat l-ati/la obtinut la sfirsitul operatiunii de rezervare/vinzare a biletului electronic.El nu este valabil decit pentru indentificarea Dvs in sistemul de rezervari pentru zborul solicitat.
"EXCEDENT DE BAGAJ" inseamna greutatea bagajului peste limita maxima admisa inscrisa in biletul de calatorie.Acesta poate avea pana la 60 Kg in plus fata de limita admisa si se accepta doar in cazul in care exista spatiu disponibil in calele avionului fiind taxat suplimentar la un tarif care este publicat.
"FORTA MAJORA" inseamna circumstante neobisnuite si neprevazute, care nu pot fi controlate de dumneavoastra sau de noi, si ale caror consecinte nu au putut fi evitate chiar daca s-au luat toate masurile de precautie.
"PASAGER" inseamna orice persoana, cu exceptia membrilor echipajului, care este sau urmeaza sa fie transportata cu o aeronava si care detine un Bilet Electronic. (vedeti si definitia pentru "Dumneavoastra", "al/a/ai/ale dumneavoastra").
"MINOR NEINSOTIT (UM)" inseamna o persoana cu virsta cuprisa intre 6 si 14 ani care calatoreste neinsotit de un adult.
"CUPONUL DE ZBOR" inseamna acea portiune din Biletul Electronic emisa de noi sau in numele nostru, care indica ruta pe care veti calatori si care va intra in posesia dumneavoastra.
"SDR" inseamna Special Drawing Rights (Drept Special de Tragere), definit periodic de Fondul Monetar International si valoarea echivalenta in alte valute, publicata in Financial Times. (La data primei tipariri a SDR-ului, acesta este aproximativ egal cu USD 1,2/EURO 1,17/ 48.102 lei).
"TARIF" inseamna costul si taxele publicate de noi.
"PAGINA DE INTERNET" inseamna paginile de internet www.blueairweb.com sau www.blueair.ro sau www.zboruri-ieftine.ro puse la dispozitia dumneavoastra de noi pentru ca dumneavoastra sa puteti face rezervari online.
2. APLICABILITATE
2.1 CONDITII GENERALE
Cu exceptia celor inscrise in Articolele 2.2, 2.4 si 2.5, Termenii si Conditiile de Transport se aplica doar transportului aerian de pasageri si bagaje, realizat de noi si responsabilitatilor pe care le-am putea avea in legatura cu acel transport aerian. Termenii si Conditiile de Transport inscrise pe Biletul Electronic, Cupoanele de Zbor, Etichetele de Bagaj sau alt document de calatorie acceptat de noi, fac parte din acesti Termeni si Conditii de Transport.
2.2 OPERATIUNILE CHARTER
Daca transportul se efectueaza in urma unui acord de charter, Termenii si Conditiile de Transport se aplica daca sunt incorporate prin referinta sau altfel in acordul de charter sau in Biletul Electronic.
2.3 LEGISLATIA CARE SE APLICA
Termenii si Conditiile de Transport se aplica doar daca sunt in concordanta cu tarifele noastre sau cu regulile in vigoare.Daca una din prevederile Termenilor si Conditiilor de Transport este invalida din cauza regulilor in vigoare, celelalte prevederi vor ramane valabile.
2.4 DREPTUL DE INTAIETATE
In cazul unor inconsecvente intre Termenii si Conditiile de Transport si alte prevederi pe care le-am putea avea in legatura cu anumite subiecte, acesti Termeni si Conditii de Transport vor avea intaietate.
2.5 SCHIMBAREA CONDITIILOR
Compania Blue Air isi rezerva dreptul de a modifica termenii si conditiile de calatorie, cu notificarea acestor modificari prin publicarea acestora pe website la sectiunea "Anunturi importante" si "Conditii de Calatorie".
3. BILETELE
3.1 PREVEDERI GENERALE
3.1.1 Biletul Electronic, Termenii si Conditiile de Transport, Tarifele, Regulile noastre de Transport si informatiile importante care apar pe pagina noastra de internet, impreuna formeaza Termenii si Conditiile Contractului de Transport care se incheie intre dumneavoastra si noi.
3.1.2 Vom transporta doar pasagerul al carui nume apare pe Biletul Electronic, iar dumneavoastra sunteti obligat sa detineti un document de identitate (CI sau pasaport) in functie de destinatie, interna sau externa.
3.1.3 Biletele Electronice incluse in clasa Flexi se pot reutiliza pentru un zbor viitor, pentru aceeasi destinatie si clasa, daca se anunta cu 3 ore inaintea zborului.
3.1.4 Toate Biletele Electronice sunt nerambursabile.
3.2 SCHIMBAREA BILETULUI
3.2.1 Biletul Electronic pe care l-ati cumparat este valabil doar pentru ruta inscrisa pe acesta pentru Pasagerul al carui nume apare pe Bilet, din locul de plecare pana la destinatia finala, in data si pentru zborul inscrise pe acesta. Pretul pe care l-ati platit se bazeaza pe tarifele noastre si este pentru calatoria inscrisa pe Biletul Electronic. Acesta este o parte esentiala a contractului nostru cu dumneavoastra.Tariful pentru calatoria inscrisa pe Biletul Electronic este sub rezerva modificarii acestuia de catre Blue Air inaintea inceperii calatoriei.
3.2.2 Daca doriti sa schimbati datele de calatorie, dumneavoastra trebuie sa ne contactati din timp in conformitate cu Conditiile noastre de Transport.Aceste schimbari pot conduce la recalcularea tarifului si la plata unei taxe de penalizare in functie de conditiile de aplicare ale tarifului.Dumneavoastra veti avea posibilitatea sa acceptati noul pret sau sa va mentineti ruta initiala inscrisa pe bilet. Regulile de schimbare a Biletului Electronic sunt detaliate in Conditiile de Transport care se pot gasi pe pagina noastra de Internet sau va pot fi trimise la cerere.
3.3 NUMELE SI ADRESA COMPANIEI DE TRANSPORT
Numele nostru poate fi codificat in JOR , 0B sau oricare altul inscris pe Biletul Electronic. Adresa sediului nostru se gaseste la sfarsitul acestor Termeni si Conditii de Transport. Toata corespondenta, notificarile etc. trebuie trimise la adresa care se gaseste la sfarsitul acestor Termeni si Conditii de Transport.
4. TARIFE, TAXE SI ALTE CHELTUIELI
4.1 TARIFE
Tarifele se aplica doar pentru transportul din punctul de plecare pana la punctul de destinatie.Tarifele nu includ serviciile de transport terestru pina la/de la aeroport sau intre aeroporturi. Tariful dumneavoastra va fi calculat in concordanta cu Tarifele noastre valabile in data de plata a Biletului Electronic pentru a calatori in data si pe ruta specificate pe acesta.
Tariful pentru calatoria inscrisa pe Biletul Electronic este sub rezerva modificarii acestuia de catre Blue Air inaintea inceperii calatoriei. Modificarea tarifelor va fi comunicata pe website-ul Blue Air la sectiunea "Noutati".
Minorii neinsotiti platesc o taxa suplimentara de 50 Euro/ segment.
4.2 TAXE SI ALTE CHELTUIELI
Va trebui sa platiti taxe si suprataxe care sunt impuse de guvern, autoritati aeronautice civile, aeroporturi si Blue Air. In momentul in care platiti Biletul Electronic veti fi informat de taxele si suprataxele care nu sunt incluse in tarif, marea majoritate a acestora fiind inscrise separat pe Biletul Electronic.Taxele si suprataxele impuse transportului aerian se modifica permanent si pot fi impuse si dupa data cumpararii Biletului Electronic. Daca taxele sau suprataxele inscrise pe Biletul Electronic se vor majora ulterior datei de cumparare,dar inainte de inceperea calatorie, veti fi obligat sa le platiti. De asemenea, daca apar noi taxe, valabile la data calatoriei, veti fi obligat se le platiti. Aplicarea acestor noi taxe sau majorarea celor existente va fi comunicata pe website-ul Blue Air la sectiunea "Noutati" si/sau in "Conditii de Calatorie".
4.3 MONEDA
Tarifele, taxele si suprataxele se platesc in moneda tarii in care este emis Biletul Electronic, altfel, doar daca alta moneda este indicata de noi sau Agentul nostru Autorizat la data sau inainte de data platii (de ex., din cauza imposibilitatii convertirii monedei locale). Pasagerii cu carti de credit/debit in alta moneda decat cea in vigoare in tara din care pleaca aeronava vor plati in moneda pentru care este emis cardul plus o taxa aditionala.
Pentru conversia sumelor din valuta in lei (ron), Blue Air utilizeaza un curs de schimb intern. Acest curs de schimb este cursul BNR+2%, *rotunjit in plus la 0.05 ron sau 0.1 ron( de exemplu: daca 1 euro la cursul BNR+2% este de 3.78 ron, atunci Blue Air va rotunji acest curs la 3.80 ron). Pasagerii au optiunea de a solicita plata in moneda de care dispun ( euro, usd, sau ron), comunicand agentului Blue Air, la momentul emiterii biletului, moneda in care doresc sa plateasca biletul de avion sau selectand singuri aceasta moneda, daca biletul este cumparat online.
4.4 TAXE ADMINISTRATIVE
Pentru tranzactiile efectuate cu cardul se percepe o taxa administrativa de 2 EUR/tranzactie care se adauga la pretul biletului.
Ne rezervam dreptul de a percepe o taxa administrativa rezonabila pentru serviciile auxiliare care nu sunt incluse in pretul Biletului Electronic, incluzand si cereri legate de datele personale prevazute in sub-articolul 5.4 si cererile pentru emitere duplicate ale biletelor.
Incepand cu data de 08 iunie 2009, taxa administrativa pentru achizitionarea biletelor de pe website-ul Blue Air prin tranzactii cu cardul de credit/debit este de 6 euro/ pasager/itinerariu si este adaugata la pretul biletului.
Incepand cu data de 31 Oct 2010, taxa administrativa pentru achizitionarea biletelor de pe website-ul Blue Air prin tranzactii cu cardul de credit/debit este de 4 Euro/ pasager/ segment de zbor si este adaugata la pretul final al biletul.
4.5 Incepand cu data de 01 Ianuarie 2010, taxa administrativa pentru achizitionarea biletelor in punctele proprii Blue Air in cazul tranzactiilor cash sau online este de 3 Euro/ pasager/ segment de zbor.
4.6 Incepand cu data de 22 Decembrie 2009, Blue Air va percepe o taxa de 5 Euro aplicabila Per Pasager, Per Segment de zbor pentru toate rezervarile noi efectuate prin Departamentul Customer Service.
4.7 Incepand cu data de 1 Iulie 2010, pasagerii au posibilitatea de a achizitiona odata cu biletul si serviciul VIP contra unei taxe de 35 Eur/pasager/segment de zbor, doar pentru cursele ce decoleaza de pe aeroportul Bucuresti Baneasa(BBU). Acest serviciu include acces la salonul de protocol al aeroportului Baneasa, formalitati de check-in, frontiera si imbarcare separate.
4.8 Taxele administrative, taxele incasate pentru servicii speciale precum si taxele rezultate din modificarile biletelor nu sunt rambursabile.
5. REZERVARI
5.1 CONDITII DE REZERVARE
O rezervare pentru un anumit zbor este confirmata prin emiterea unui Cod de Confirmare (Rezervare). Aceasta confirmare se va face in scris sau prin e-mail in cazul rezervarilor prin telefon. In cazul rezervarilor pe Internet, Codul de Confirmare va fi afisat pe ecran, la sfarsitul tranzactiei. Ar fi bine sa va tipariti aceste informatii pentru ca va trebui sa stiti acest numar atunci cand va imbarcati. Nu trebuie sa reconfirmati un zbor pentru care s-a emis un Numar de Confirmare.
5.2 SCHIMBARI
Toti pasagerii care au platit au dreptul sa schimbe rezervarea dupa confirmare, cu pana la trei ore inaintea orei de plecare a zborului initial, platind o taxa de 40 EUR per Pasager, per segment de zbor plus alte diferente dintre tariful initial si noile tarife, taxe sau suprataxe, care sunt valabile la data schimbarii rezervarii, in conformitate cu Termenii si Conditiile noastre de calatorie daca schimbarea e operata pe website-ul nostru sau 50 EUR per pasager, per segment de zbor plus alte diferente dintre tariful initial si noile tarife, taxe sau suprataxe, care sunt valabile la data schimbarii rezervarii, daca schimbarea se face prin Departamentul Reservation and Customer Service sau prin punctele noastre de vanzare.
Pentru biletele cumparate incepand cu data de 28 Mar 2010, modificarile facute curselor interne (Bucuresti-Cluj-Bucuresti , Bucuresti-Timisoara-Bucuresti) se vor taxa cu 20 Eur per pasager per segment de zbor plus alte diferente dintre tariful initial si noile tarife, taxe sau suprataxe, care sunt valabile la data schimbarii rezervarii, in conformitate cu Termenii si Conditiile noastre de calatorie daca schimbarea e operata pe website-ul nostru sau 25 EUR per pasager, per segment de zbor plus alte diferente dintre tariful initial si noile tarife, taxe sau suprataxe, care sunt valabile la data schimbarii rezervarii, daca schimbarea se face prin Departamentul Reservation and Customer Service sau prin punctele noastre de vanzare.
Daca alegeti sa faceti modificare online, modificarea se va aplica pentru toti pasagerii aflati in rezervarea respectiva, pentru a modifica zborul doar pentru o parte din acesti pasageri, va trebui sa contactati departamentul Reservation and Customer Service.
Modificarile de nume nu mai sunt permise pe un itinerariu unde unul din segmentele zbor a trecut, pentru niciuna din cursele ramase.
Nu este permisa schimbarea de data sau de ruta a unui bilet la un tarif mai mic decat tariful platit initial, deci implicit nu se ramburseaza eventuala diferenta intre tariful initial platit si tariful inferior care poate exista la data solictata pentru schimbare.
Blue Air nu garanteaza conexiunile cu alte zboruri sau cu alte mijloace de transport.Orice planificare este facuta pe riscul dumneavoastra.
Se permite numai schimbarea datelor de calatorie (data plecarii, data sosirii), iar din 01.06.2007 schimbarea rutei si a numelui pasagerului, dar numai pentru clasele tarifare care permit astfel de schimbari de rezervare. Nu sunt permise modificarile de ruta ale unui segment domestic cu unul international.
5.3 PLATA
Tarifele, taxele si suprataxele legate de rezervarea dumneavoastra trebuie platite in totalitate in momentul confirmarii rezervarii.
5.4 DATELE PERSONALE
Datele dumneavoastra personale ne sunt necesare pentru: incheierea unei rezervari, cumpararea si emiterea Biletului Electronic, contabilitate, factura si audit (inclusiv verificarea creditului sau a altor carduri), cu scop administrativ si legal, analize statistice, pentru a dezvolta si oferi servicii, si pentru a facilita procedurile de securitate, de frontiera, vamale si pentru a oferi aceste date agentiilor guvernamentale, in legatura cu calatoria dumneavoastra. De asemenea, este posibil ca aceste date sa fie folosite pentru studii de marketing si pot fi folosite de companii din cadrul grupului BlueAir.In aceste scopuri, dumneavoastra ne autorizati sa folosim astfel datele si sa le transmitem birourilor si sucursalelor noastre, agentilor autorizati, agentiilor guvernamentale, celor care proceseaza datele, companiilor de credit si emitentilor cardurilor sau celor care ofera serviciile mai sus mentionate. Acestea includ si trimiterea datelor dumneavoastra personale in afara Romaniei. Daca nu doriti sa primiti informatii de la noi sau de la partenerii nostrii de calatorie va rugam sa ne scrieti la adresa mentionata la sfarsitul acestor Termeni si Conditii de Transport.
Este responsabilitatea dumneavoastra sa introduceti corect datele dumneavoastra de contact in vederea primirii confirmarii rezervarii pe care o efectuati si a biletului electronic
5.5 ASEZAREA IN AVION
Nu garantam ca va putem oferi un anumit loc in avion iar dumneavoastra veti fi de acord sa acceptati orice loc va va fi oferit. Aveti posibilitatea de a rezerva oricare loc disponibil in avion odata cu rezervarea biletului, contra unei taxe de 3 Eur/loc/segment de zbor cu exceptia locurilor Extra Leg Room, ce pot fi rezervate contra unei taxe de 10 Eur/loc/segment de zbor. Ne rezervam dreptul sa stabilim asezarea in avion chiar dupa imbarcare. Acest lucru ar putea fi necesar din motive operationale, de siguranta sau de securitate zborului.
5.6 CONEXIUNI
Zborurile noastre nu sunt menite pentru a fi folosite in conexiunea cu alte zboruri ale noastre sau ale altor companii. Orice conexiune o veti face pe propria raspundere si va trebui sa treceti prin check-in pentru toate zborurile de legatura. Va recomandam sa va asigurati ca indepliniti conditiile necesare.
6. CHECK-INUL SI IMBARCAREA
6.1 TIMPUL LIMITA DE CHECK-IN
Trebuie sa ajungeti la aeroport cu destul timp inaintea orei stabilite de decolare pentru a permite efectuarea procedurilor de check-in,a celor de frontiera si de imbarcare.Timpul limita de check-in poate varia in functie de anumite aeroporturi si de zboruri. Este responsabilitatea dumneavoastra sa va asigurati ca veti indeplini conditiile de calatorie. Ghiseele de check-in se deschid cu 2(doua) ore inaintea cursei, timpul limita pentru prezentarea la check-in este de 40 de minute inaintea orei stabilite pentru decolare. Daca nu va veti prezenta pentru check-in inaintea timpului limita sau daca nu aveti documentele necesare,ne rezervam dreptul de a nu va acceptam sa calatoriti si nu suntem respunzatori pentru pierderile dumneavoastra de ordin financiar datorate nerespectarii prevederilor din acest Articol.
Incepand cu data de 25 martie 2010, pentru toate zborurile cu plecare din Aeroportul International Bucuresti- Baneasa, Aeroportul International Sibiu si Aeroportul International Bacau ghiseele de check-in se vor deschide cu 3 ore inainte de ora de decolare programata.
6.2 OBLIGATII LA CHECK-IN
La check-in sunteti obligati sa prezentati biletul de calatorie,un document de identitate,CI sau pasaport (dupa caz),bagajul/bagajele de cala pentru a fi cintarit/te precum si bagajul de mina pentru a fi verificat daca se incadreaza in limitele de greutate si de dimensiuni.
6.3 GENERAL
Trebuie sa va supuneti tuturor legilor, regulilor, si cerintelor din tarile in/din care calatoriti, Termenilor si Conditiilor noastre de Transport . Nu suntem responsabili in nici un fel fata de dumneavoastra pentru a obtine documentele necesare calatoriei sau pentru a respecta legile, regulile, cerintele sau instructiunile de care ati fost informat in scris sau in alt mod, sau de consecintele faptului ca dumneavoastra nu ati obtinut documentele necesare sau nu ati respectat legile, regulile, cerintele sau instructiunile date.
6.4 DOCUMENTELE DE CALATORIE
Dumneavoastra sunteti responsabil pentru obtinerea, detinerea si prezentarea tuturor documentelor de intrare, iesire, de sanatate sau altele, necesare prin lege, reguli, sau instructiuni, pentru a calatori in/din anumite tari. Ne rezervam dreptul de a nu accepta pentru calatorie orice pasager ale carui documente nu sunt conforme cu legile, regulile, sau instructiunile de calatorie.
6.5 RESPONSABILITATI LA INTRAREA INTR-O ALTA TARA
Este deplina dvs. responsabilitate pentru situatiile in care autoritatile de frontiera din tara de destinatie unde veti calatorit cu noi nu va permite accesul dvs in teritoriu,obligindune totodata sa va returnam la locul de origine al calatoriei.
6.6 AMENZI, PENALITATI COSTURI DE DETENTIE ETC.
Daca vom fi obligati sa platim amenzi, penalitati sau alte cheltuieli din cauza ca dumneavoastra nu ati respectat legile, regulile, ordinele sau alte cerinte de calatorie ale tarilor in/din care ati calatorit sau daca trebuie sa va procuram documentele necesare, dumneavoastra aveti obligatia ca la cererea noastra sa ne rambursati orice plata sau cheltuiala efectuata in acest scop. Pentru recuperarea acestor plati sau cheltuieli putem lua in considerare valoarea oricarui transport nefolosit de dumneavoastra sau orice alte fonduri care se afla in posesia noastra.
6.7 INSPECTII DE SECURITATE
In anumite situatii,din motive de securitate a zborului,la cererea unor institutii guvernamentale sau autoritati aeroportuare, va trebui sa va supuneti oricaror verificari privind persoana si/sau bagajele dvs. 6.8 FORMALITATILE DE IMBARCARE
Dupa efectuarea checkin-ului veti fi informat despre locul si ora unde va trebui sa va prezentati pentru indeplinirea formalitatilor de frontiera si imbarcare.Pentru evitarea oricaror confuzii sau intirzieri va trebui sa urmariti cu atentie anunturile facute prin statia de amplificare a aeroportului.
6.9 CHECK-IN ONLINE
Incepand cu data de 1 iulie 2010 Blue Air introduce serviciul de check-in online. Acest serviciu este initial disponibil pentru toate zborurile cu plecare din Bucuresti, Sibiu si Bacau.
Datorita cerintelor suplimentare de securitate, serviciul de check-in online nu este disponibil pentru cursele care au ca destinatie Marea Britanie.
Serviciul de check-in online este gratuit si presupune imprimarea de catre pasager a cartii de imbarcare care va fi prezentata impreuna cu documentele de calatorie la poarta de imbarcare, politia de frontiera si controlul de securitate.
Incepand cu 1 iulie 2010 se introduce o taxa pentru check-in-ul efectuat in aeroport, o taxa in valoare de 5 EUR in cazul in care aceasta este cumparata la momentul rezervarii, din punctele proprii de vanzare, agentii partenere, prin intermediul Call Center-ului, sau adaugata ulterior prin intermediul website-ului nostru si 10 EUR daca este achizitionata din aeroport. Aceasta taxa este valabila doar pentru zborurile care au punct de plecare din Bucuresti, Sibiu si Bacau.
Pentru cursele ce au ca destinatie Marea Britanie check-in-ul efectuat in aeroport este gratuit.
Serviciul de check-in online este disponibil cu maximum 14 zile inainte de data plecarii si cu pana la 3 ore inainte de plecare. In cazul in care aveti bagaj de cala, va trebui sa va prezentati cu minim 90 de minute inainte de decolare la ghiseele special marcate din aeroporturi pentru inregistrarea bagajelor.
In cazul in care nu aveti bagaj de cala va puteti prezenta cu minim 60 minute la poarta de imbarcare, avand cartile de imbarcare tiparite in urma procesului de check-in online.
Atentie! Pentru evitarea situatiilor neplacute va rugam sa luati in considerare timpul necesar efectuarii procedurilor de trecere a frontierei si controlul de securitate.
De asemenea la momentul completarii datelor va rugam sa respectati intrebarile de securitate:
1.Acesta este bagajul dumneavoastra?
2.V-ati impachetat singur bagajul?
3.A avut acces o persoana straina la bagajul dumneavoastra?
4.Transportati bunuri pentru alte persoane?
5.Transportati obiecte interzise?
Pentru persoanele cu dizabilitati termenul de prezentare la poarta de imbarcare ramane de doua ore chiar daca se opteaza pentru serviciul de web check-in.
Daca nu aveti cartea de imbarcare va trebui sa va intoarceti la ghiseul de check-in, platind in prealabil taxa de imbarcare la ghiseul de ticketing, la valoarea de aeroport de 10 EUR. Daca acest lucru incalca limita de 40 de minute pana la decolare ne rezervam dreptul de a refuza imbarcarea.
Reiteram rugamintea de a lua in considerare timpul necesar efectuarii procedurilor de trecere a frontierei si controlul de securitate.
In cazul in care se calatoreste impreuna cu un infant, procesul de web check-in presupune printarea cartii de calatorie atat pentru infant cat si pentru adultul insotitor.
Pasagerii care nu provin dintr-o tara UE/EEA trebuie sa se indrepte catre biroul de check-in al Blue Air pentru verificarea documentelor inainte de a trece controlul de securitate si punctul de trecere a frontierei. In cazul in care nu respectati acesta prevedere ne rezervam dreptul de a refuza imbarcarea.
IMPORTANT! Dupa finalizarea procesului de web check-in nu mai sunt permise modificari de nume sau de data, sau adaugarea online a oricaror altor servicii asupra biletului. Puteti face astfel de modificari in aeroport.
Procesul de check-in online presupune ca dumneavoastra sa acceptati atribuirea aleatorie, in mod gratuit a unui loc in avion. Daca doriti sa va alegeti un loc anume aveti aceasta posibilitate in cadrul procesului de web check-in, inainte de emiterea cartilor de imbarcare, platind taxele aferente.
Pentru pasagerii care au achizitionat deja un loc preferential acesta se pastreaza, distribuirea urmand sa fie aleatorie pentru cei ce nu au avut aceasta optiune initial.
7. REFUZ SAU LIMITARE DE TRANSPORT
7.1 DREPTUL DE A REFUZA TRANSPORTUL
Ne rezervam dreptul de a refuza transportul dumneavoastra in urmatoarele situatii:
7.1.1 va aflati intr-o stare vizibila de agitatie ca urmare a consumului de alcool sau droguri, comportamentul dumneavoastra putind periclita siguranta zborului;
7.1.2 cind starea dumneavoastra de sanatate nu este buna si nu aveti recomandarea medicului ca puteti calatori cu avionul;
7.1.3 daca ati avut un comportament neadecvat in timpul unui zbor anterior al companiei noastre si noi avem motive sa credem ca acest lucru se va repeta;
7.1.4 daca refuzati sa indepliniti conditiile noastre privind continutul,forma si dimensiunile bagajelor dumneavoastra;
7.1.5 daca refuzati sa va supuneti controlului de securitate, dumneavoastra sau bagajul dumneavoastra;
7.1.6 daca nu ati platit tarifele, taxele sau suprataxele aferente zborului, valabile la data calatoriei;
7.1.7 la solicitarea organelor de frontiera pentru ca nu indepliniti toate conditiile de iesire/intrare din/in tara;
7.1.8 daca prezentati un Bilet Electronic care a fost procurat in mod ilegal, de la o companie alta decat noi,de la agenti neautorizati de noi sau care a fost raportat ca fiind furat sau pierdut, care este un fals sau daca nu puteti dovedi ca sunteti persoana inscrisa pe Biletul Electronic;
7.1.9 daca nu respectati instructiunile noastre legate de siguranta si securitatea zborului;
7.1.10 daca folositi cuvinte de amenintare sau insultati membrii echipajului sau angajatii nostrii de la sol;
7.2 ASISTENTA SPECIALA
7.2.1 Acceptarea transportului unor persone cu handicap fizic locomotoriu, femei insarcinate, persoane bolnave sau a altor persoane care necesita asistenta speciala depinde de un aranjament anterior facut cu noi.
Acceptam sa transportam copii neinsotiti de un adult (UM), dar numai pe cei care au virsta intre 6 si 14 ani inclusiv, dar nu mai multi de 4(patru) pe un zbor. In acest caz se percepe o taxa de 50 EUR/segment de zbor/UM.
Pentru a respecta aceste cerinte si restrictii si pentru a incheia toate formalitatile pentru transportul copiilor neinsotiti trebuie sa semnati un acord cu noi.
7.3 CONDITII SPECIALE PENTRU PERSOANE INSARCINATE:
7.3.1. Pasagerii care au pana in 28 de saptamani de sarcina fara complicatii pot calatorii fara certificat medical. Singura conditie este ca pasagerii aflati in aceasta situatie trebuie sa completeze in aeroport o declaratie pe proprie raspundere ca sarcina este sub 28 de saptamani.
7.3.2. Pasagerii care se afla intre 28 si 36 de saptamani de sarcina pot calatorii numai insotiti de certificatul medical in care trebuie sa se regaseasca data preconizata a nasterii, confirmarea ca sarcina este fara complicatii, numele complet si numarul de telefon al doctorului.
7.3.3. BLUE AIR nu poate accepta pasagerii care au peste 36 de saptamani de sarcina la bordul aeronavei sub nicio circumstanta.
8. BAGAJUL
8.1 GREUTATEA BAGAJULUI
8.1.1 Fiecare pasager are dreptul la maxim patru piese de bagaj de cala cu dimensiunile maxime de 100x80x30 cm. Incepand cu data de 01 Octombrie 2010, taxa pentru transportul fiecarei piese de bagaj de cala este de 15 euro/bagaj/segment de calatorie in cazul in care bagajul este achitat la momentul achizitionarii biletului sau 30 euro/bagaj/segment de calatorie in situatia in care aceasta este platita in aeroportul de plecare, in cadrul formalitatilor de check-in/ticketing. Greutatea maxim admisa a unei piese de bagaj de cala este de 32 kg.. Greutatea pieselor de bagaj de cala nu poate fi cumulata intre doi sau mai multi pasageri.
Pentru copii cu virsta cuprinsa intre 1luna si doi ani (infanti) se accepta gratuit un bagaj de cala de pana la 10(zece) kg.
Pentru cursele Bucuresti-Cluj, Cluj-Bucuresti, Bucuresti-Timisoara, Timisoara-Bucuresti, Timisoara-Constanta, Constanta-Timisoara, Bucuresti-Arad, Arad-Bucuresti, Bucuresti-Florenta si Florenta-Bucuresti se accepta pentru transport numai 1 piesa de bagaj de cala pentru fiecare pasager, cu dimensiunile 100x80x30 cm, ce nu poate depasi greutatea de 20 kg, sub sanctiunea prevederilor articolului 8.1.2.
8.1.2 Putem refuza transportul oricarui bagaj care depaseste greutatea maxim admisa pe metru patrat in calele avionului, care este nesigurantat,prost ambalat sau nu respecta termenii si conditiile referitoare la transportul bagajelor.
8.2.2 Bicicletele sunt acceptate la transport numai ca bagaj de cala in schimbul unei taxe de 25EUR/bucata/segment de zbor.
8.2.3 Pentru transportul echipamentului sportiv de golf, schi, schi nautic care nu depaseste greutatea de 32kg, se percepe o taxa 30EUR/ pasager/ segment de zbor. Acesta necesita ambalare in husa corespunzatoare pentru transportul cu avionul.
8.3 OBIECTE CARE NU SE ACCEPTA IN BAGAJ
8.3.1 Nu trebuie sa introduceti in bagajele dumneavoastra:
8.3.1.1 Obiecte care ar putea pune in pericol siguranta aeronavei sau a pasagerilor, cele specificate in Instructiunile Tehnice pentru Transportul Aerian ale Bunurilor Periculoase emise de Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI) si in cele ale Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA) precum si in reglementarile noastre (mai multe detalii puteti cere de la noi).
8.3.1.2 Obiecte care sunt interzise pentru transport prin legile, regulile, ordinele in vigoare ale oricarui stat in/din care calatoriti. 8.3.1.3 Obiectele care sunt considerate de noi periculoase, datorita formei, volumului sau greutatii.Informatii despre obiectele care nu sunt acceptate va pot fi oferite la cerere. 8.3.1.4 Materiale radioactive
8.3.1.5 Armele si armele de foc, munitie, altele decat cele pentru vanatoare sau sport.Exceptie de la aceasta regula fac:
8.3.1.5(a)Armele si armele de foc si munitie pentru vanatoare sau tir sportiv care pot fi transportate numai ca Bagaje de Cala in conformitate cu Regulile noastre de Transport. Acestea trebuie sa fie desfacute in partile componenete si impachetate corespunzator separate de munitia aferenta. Transportul munitiei se face conform Regulilor pentru Transportul Bunurilor Periculoase ale ICAO si IATA. Armele si munitia trebuie declarate la check-in.
8.3.1.5(b) Armele de panoplie, spade, pumnale si alte obiecte similare care pot fi transportate numai ca Bagaj de Cala in conformitate cu Regulile noastre de Transport. Acestea trebuie declarate la check-in.
8.3.1.5(c) Cutitele de uz casnic si alte obiecte similare transportate numai ca Bagaj de Cala in conformitate cu Regulile noastre de Transport. Aceste obiecte trebuie declarate la check-in.
8.3.2 Nu trebuie sa introduceti in Bagajul de Cala bani, bijuterii, metale pretioase, laptop, obiecte electronice personale, documente importante, acte, pasapoarte sau alte documente de identitate. Nerespectarea acestei recomandari ne exonereaza de responsabilitate pentru pierderea, deteriorarea sau distrugerea obiectelor mentionate, produsa in timpul manipularii sau transportului.
8.4 BAGAJUL DE CALA
8.4.1 Cand Bagajul dumneavoastra de Cala va fi predat la check-in, el va intra in custodia noastra si vom emite o Eticheta de Identificare.Va recomandam ca pe Bagajul de Cala sa inscriptionati numele, adresa dumneavoastra si un mumar de telefon la care puteti fi contactat.
8.4.2 Bagajul de Cala va fi transportat cu aceeasi aeronava ca si dumneavoastra.Daca acest lucru nu va fi posibil din motive independente de vointa noastra,avem obligatia sa il transportam pana la destinatia dumneavoastra care este inscrisa pe biletul electronic, intr-un interval de timp cit mai scurt posibil.
8.4.3 Aeroporturile Verona, Catania, Venetia si Napoli percep o taxa de agentie de 5 euro pentru incasarea taxei de bagaj. Taxa de bagaj poate fi achitata in oricare dintre agentiile Blue Air.
8.5 BAGAJUL DE MANA
8.5.1 Aveti dreptul la un singur bagaj de mana care nu poate depasi 7 Kg si dimensiunile 55 cm x 40 cm x 20 cm. In plus aveti dreptul sa luati un laptop, ale carui dimensiuni sa nu depaseasca 55 cm x 40 cm x 20 cm.
Daca bagajul dumneavoastra de mina depaseste aceste dimensiuni si greutatea specificata, atunci acesta trebuie transportat ca Bagaj de Cala.
Pentru cursele Bucuresti-Cluj, Cluj-Bucuresti, Bucuresti-Timisoara, Timisoara-Bucuresti, Timisoara-Constanta, Constanta-Timisoara, Bucuresti-Arad, Arad-Bucuresti, Bucuresti-Florenta si Florenta-Bucuresti fiecare pasager poate transporta un bagaj de mana care nu poate depasi dimensiunile 50cm/20cm/14cm.
ATENTIE! Pentru plecarile din Luton , Marea Britanie trebuie sa aveti in vedere ca este acceptat doar un bagaj de mana per pasager; laptopul este considerat a fi un bagaj de mana si trebuie sa fie scos din bagaj pentru verificarea de securitate. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati aceasta pagina.
8.5.2 Instrumentele musicale ce nu pot fi considerate periculoase datorita formei sau volumului, pot fi transportate ca bagaj de mana, respectand prevederile articolului 8.5.1. In cazul in care instrumentul muzical nu se incadreaza in dimensiunile si/sau greutatea prevazute, pentru a asigura transportul in cabina aeronavei, pasagerul va trebui sa achite contravaloarea unui loc, in limita disponibilitatii.
8.6 COLECTAREA SI LIVRAREA BAGAJULUI DE CALA
8.6.1 Trebuie sa va colectati Bagajul de Cala in momentul in care ati ajuns la destinatie. Daca nu il luati intr-o perioada rezonabila de timp, el este preluat in custodia noastra si va putem percepe o taxa de depozitare. Daca nu este reclamat si colectat in decursul unei luni de zile de la data in care este adus la destinatie, putem sa dispunem de el in orice mod fara a avea vreo responsabilitate materiala fata de dumneavoastra.
8.6.2 Doar propietarul Bagajului de Cala si al etichetei de Identificare are dreptul de a-l colecta.
8.6.3 Bagajul de Cala intrat in custodia noastra nu va fi predat decit proprietarului in urma prezentarii Etichetei de Identificare sau oricarei persoane imputernicita legal.
8.7 ANIMALE VII
8.7.1 In cabina de pasageri se accepta transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animal de companie + cusca, totalul fiind de maxim 6kg) ciini sau pisici, in custi speciale, cu obligatia proprietarului de a tine cusca in brate sau sub scaunul din fata pe durata zborului. In acest caz transportul se face contra unei taxe de 35 EUR/ animal/ segment de zbor daca biletul / SSR-ul este achizitionat de pe website-ul Blue Air si contra unei taxe de 50 EUR/ animal/ segment de zbor daca acest serviciu este achizitionat prin Departamentul Reservation and Customer Service sau in aeroport.
8.7.2 In cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie,
ciini sau pisici, in custi standardizate in conformitate cu reglementarile IATA, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Transportul se poate face contra cost, la tariful de 75 EUR/animal/ segment de zbor aplicabil la greutatea bruta (cusca plus animal) daca biletul este achizitionat de pe website-ul Blue Air si 100 EUR/ animal/ segment de zbor daca serviciul este achizitionat prin Departamentul Reservation and Customer Service sau in aeroport. Animalul transportat + cusca nu trebuie sa depaseasca impreuna 32KG.
8.7.3 Pentru a calatori cu animalul de companie intr-un stat membru al UE, animalele vii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba un microcip implantat sub piele;
- sa aiba carnet de sanatate;
- vaccinul antirabic sa fie valabil;
- sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.
8.7.4. Pe destinatiile Marea Britanie si Irlanda nu se accepta transportul animalelor vii, nici in cabina de pasageri, nici in cala de bagaje. Pentru cursele Bucuresti-Cluj, Cluj-Bucuresti, Bucuresti-Timisoara, Timisoara-Bucuresti, Timisoara-Constanta, Constanta-Timisoara, Bucuresti-Arad, Arad-Bucuresti, Bucuresti-Florenta si Florenta-Bucuresti, nu se accepta transportul animalelor de companie in cala de bagaje a aeronavei.
8.7.5 Pentru persoanele care calatoresc insotite de animalul de companie in cabina, alocarea locurilor se face pe penultimul rand, pentru a nu se crea nici un disconfort celorlalti pasageri.
8.8 RAMASITELE UMANE
8.8.1 Ramasitele umane nu sunt acceptate pentru transport pe zborurile de pasageri pentru nici o destinatie.
8.8.2 Transportul urnelor funerare este posibil pe baza unui aranjament prealabil. 8.9 ARME SI MUNITIE
8.9.1 Pentru a putea transporta o arma trebuie sa aveti un permis port-arma. Aceasta va fi introdusa in bagajul de cala, dezarmata, cu munitia ambalata separat.
8.9.2. Taxa pentru transportarea unei arme este de 40 EUR/bucata, platibila online sau la imbarcare.
Compania isi rezerva dreptul de a modifica reglementarile cu privire la greutatea, dimensiunile si taxele aferente transportului de bagaje pe zborurile Blue Air inainte de inceperea calatoriei, sub rezerva comunicarii acestor modificari pe website-ul companiei la "Anunturi Importante" si "Conditii de Calatorie".
9. ORARUL, INTARZIERI, ANULAREA ZBORURILOR
9.1 ORARUL
9.1.1 Programul nostru de operare este cel publicat in sitemul de rezervari, pliante sau alte forme de prezentare.Orele de zbor care apar in orar se pot shimba intre data de publicare si data la care este stabilita calatoria dumneavoastra.Orice modificare intervenita in programul nostrum de operare va fi introdusa in sistemul de rezervari.
9.1.2 Inainte de a va confirma rezervarea va vom anunta orarul zborului care este in vigoare la acea data si acesta va fi tiparit pe Biletul Electronic al dumneavoastra. Daca ne oferiti informatiile de contact, noi ne angajam sa va aducem la cunostinta orice modificare. Daca, dupa ce ati cumparat Biletul Electronic, vom face o schimbare majora in orar cu care nu sunteti de accord si noi nu putem sa va facem o rezervare pentru un alt zbor care sa va convina, veti putea cere rambursarea in conformitate cu Articolul 10.2.
9.2 ANULAREA, RERUTAREA, INTARZIERI, ETC.
9.2.1 Vom lua toate masurile necesare pentru a evita intarzierea transportului dumneavoastra.Pentru a preveni anularea unui zbor, in cazuri exceptionale, am putea stabili ca acesta sa fie efectuat in numele nostru de o alta companie.
9.2.2 Cu exceptia cazurilor stabilite altfel in Conventie, daca un zbor este anulat sau nu se desfasoara conform orarului, cu acordul dumneavoastra, vom actiona dupa cum urmeaza:
9.2.2.1 Va vom transporta cu prima cursa efectuata de noi catre destinatia dumneavoastra,in functie de existenta locului disponibil,fara sa platiti taxe suplimentare iar daca se va impune vom prelungi valabilitatea Biletului Electronic.
9.2.2.2 Va vom reruta pe cursele unei alte companii in cazul in care zborul este anulat de noi,cu exceptia cazurilor de forta majora.
9.2.3 In cazul in care nu veti accepta nici una din optiunile inscrise in Articolul 9.2.2.1 si 9.2.2.2 raspunderea noastra se opreste aici urmind a va restitui in intregime suma platita.
10. RESTITUIREA
10.1 In conformitate cu termenii stabiliti aici, toate Biletele Electronice sunt ne-rambursabile. Biletul Electronic poate fi schimbat pentru un alt zbor la acelasi tarif sau la unul mai mare, daca este posibil, fiind necesara plata unei taxe de schimbare si a unei diferente de tarif. Toate detaliile pot fi gasite in regulile noastre de Transport, inscrise pe pagina noastra de internet, sau va pot fi communicate la cerere. Va rugam sa verificati modul de tarifare inainte de a cumpara Biletul Electronic.
10.2 Daca nu ne putem indeplini obligatiile de transport in conformitate cu Contractul de Transport, va vom restitui tariful platit sau o parte din el conform acestui Articol.
10.2.1 Restituirea integrala a sumei inscrisa pe Biletul Electronic, in situatia in care am anulat zborul si nu vom putea sa va oferim alta alternative.
10.2.2 Daca anulam zborul unui segment din ruta inscrisa pe billet, suma restituita va fi egala cu diferenta dintre tariful platit pentru ruta intreaga si tariful aplicabil pe segmentul necalatorit.
10.2.3 Restituirile se fac numai persoanelor al caror nume este inscris pe Biletul Electronic sau celor care au efectuat plata,pe baza prezentarii biletului sau cuponului nefolsit si al chitantei fiscale.
10.2.4 Cererile pentru rambursare trebuie facute in scris la adresa mentionata in finalul Termenilor si Conditiilor de Transport.
10.3 MONEDA
Restituirea se va face in aceeasi moneda care a fost folosita pentru plata Biletului Electronic.
10.4 TAXE PENTRU CARTILE DE CREDIT / DEBIT
Taxele pentru cartile de credit / debit sau alte forme de plata sunt ne-rambursabile, cu exceptia cazurilor in care zborul este anulat de noi.
10.5 ALTERNATIVE DE RAMBURSARE
In cazul in care acceptati o alta forma de rambursare, prevederile acestui Articol, se aplica acelei alternative de rambursare.
11. CONDUITA LA BORDUL AVIONULUI
11.1 GENERALITATI
11.1.1 Daca, in opinia noastra, conduita dumneavoastra la bordul aeronavei pune in pericol aeronava sau orice persoana sau bun aflat la bord, sau deranjeaza membrii echipajului in timpul zborului, sau nu respecta instructiunile echipajului, inclusiv la cele legate de fumat, consumul de alcool sau droguri, sau va comportati intr-o maniera care produce disconfort, inconveniente, pagube sau ranirea pasagerilor sau membrilor echipajului, vom putea lua orice masuri necesare pentru a preveni continuarea acestei conduite, inclusiv imobilizarea. Dumneavoastra ati putea fi debarcat si vi se va putea refuza o viitoare calatorie in orice moment si veti putea raspunde penal pentru ofensele comise la bordul aeronavei.
11.1.2 Daca din cauza conduitei dumneavoastra suntem nevoiti sa deviem aeronava catre o destinatie care nu era stabilita si va obligam sa parasiti aeronava, va trebui sa ne platiti toate costurile rezultate in urma acestei aterizari fortuite plus eventualele sau penalitati impuse noua de catre autoritatile tarii in care am aterizat.
11.1.3 Pentru a evita neintelegerile, dumneavoastra nu aveti voie sa consumati bauturi alcoolice care nu au fost cumparate la bordul aeronavei noastre.Ne rezervam dreptul de a refuza sa servim sau sa vindem bauturi alcoolice oricarui pasager de la bordul aeronavei daca acesta se afla deja in stare de ebrietate.
11.2 DISPOZITIVE ELECTRONICE
Din motive de siguranta a zborului, putem interzice sau limita folosirea dispozitivelor electronice la bordul aeronavei, inclusiv telefoanele mobile, laptop-urile, reportofoanele mobile, radiourile portabile, CD playerele, jocurile electronice sau dispozitivele de transmisie/receptie, inclusiv jucarii telecomandate.
12. ARANJAMENTELE TRANSPORTATORULUI PENTRU SERVICIILE SUPLIMENTARE
Daca facem aranjamente pentru si in numele dumneavoastra cu o a treia parte pentru a va oferi servicii, altele decat transportul aerian, sau daca emitem un bilet sau voucher legat de transport sau servicii (altele decat transportul aerian) oferite de o a treia parte cum ar fi rezervari la hotel sau inchirierea unei masini, facand acestea actionam doar ca agentul dumneavoastra. In acest caz se vor aplica termenii si conditiile celei de a treia parti. Nu vom fi responsabili fata de dumneavoastra decat in cazul unor neglijente din partea noastra in incheierea unor astfel de aranjamente.
13. FORMALITATILE ADMINISTRATIVE
13.1 GENERALITATI
13.1.1 Dumneavoastra sunteti responsabil pentru obtinerea tuturor documentelor si vizelor necesare calatoriei.
13.1.2 Nu suntem responsabili pentru consecintele care reies din imposibilitatea de procurare a documentelor sau vizelor necesare.
13.2 DOCUMENTELE DE CALATORIE
Inainte de calatorie trebuie sa prezentati toate documentele de iesire, intrare, sanatate sau alte documente cerute prin legi, reguli, ordine sau cerinte ale tarilor implicate si trebuie sa ne permiteti sa facem si sa pastram copii ale acestora. Ne rezervam dreptul sa refuzam transportul daca nu respectati aceste cerinte sau daca documentele dumneavoastra de calatorie nu sunt corespunzatoare.
13.3 REFUZAREA INTRARII
Daca va este refuzata intrarea intr-o anumita tara, dumneavoastra sunteti responsabil de plata oricarei amenzi sau taxe impuse noua de guvernul tarii respective si pentru costul transportului dumneavoastra din acea tara. Nu va vom rambursa tariful platit pentru transportul dumneavoastra pana in tara in care v-a fost interzisa intrarea.
13.4 PASAGERII SUNT RESPONSABILI PENTRU AMENZI, COSTURI DE DETENTIE, ETC.
Daca suntem obligati sa platim amenzi sau penalitati sau sa suportam cheltuieli derivate din nerespectarea de catre dumneavoastra a legilor, regulilor, ordinelor sau cerintelor de calatorie ale tarilor implicate sau din imposibilitatea de a prezenta documentele necesare, ne veti rambursa la cerere orice suma sau cheltuiala aferenta. In acest scop putem folosi contravaloarea segmentelor nefolosite din Biletul Electronic sau oricare alte fonduri ale dumneavoastra care se afla in posesia noastra.
13.5 CONTROLUL VAMAL
La solicitarea personalului vamal sau ale altei oficialitati guvernamentale veti fi obligat sa supuneti controlului bagajul dvs.Nu suntem raspunzatori ra pentru nici o pierdere sau paguba suferita in decursul acestor verificari sau datorate nerespectarii de catre dumneavoastra a acestor cerinte.
13.6 CONTROLUL ANTI TERO
Inainte de imbarcare,sunteti obligat sa va supuneti controlului antitero,inclusiv al bagajelor dvs.
13.7 INTRERUPEREA IN CAZ DE URGENTA A ZBORULUI
Daca va imbolnaviti cand sunteti la bordul aeronavei si noi consideram ca este in interesul dumneavoastra sa aterizam de urgenta pe cel mai apropiat aeroport pentru a primi asistenta medicala necasara, dumneavoastra veti fi responsabil pentru toate costurile medicale si pentru costurile de cazare ale familiei sau prietenilor dumneavoastra care va acompaniaza si pentru costurile viitoare de transport de la punctul de oprire neplanificata pana la destinatia dumneavoastra finala. Va recomandam sa aveti asigurare medicala si de transport valabila pe timpul calatoriei dumneavoastra.
13.9 DATE PERSONALE
Pasagerul sau clientul este de acord ca Blue Air sa poata folosi datele sale personale (nume ; adresa de mail ; telefon ; etc) pentru a face posibila tranzactia electronica si de a stoca aceste informatii .
14. RASPUNDEREA PENTRU PAGUBE
14.1 Raspunderea noastra va fi determinata de Termenii si Conditiile noastre de Transport. Raspunderea noastra este limitata si va recomandam sa va asigurati in mod corespunzator pentru calatoria pe care urmeaza sa o faceti. Prevederile in legatura cu raspunderea noastra sunt:
14.1.1 Cu exceptia cazurilor prevazute de Legile Romaniei si ale Comunitatii Europene, transportul nostru se supune regulilor si limitarilor legate de raspunderea stabilita de Conventie doar daca transportul este unul international la care Conventia se aplica. Urmatoarele conditii se aplica tuturor transporturilor noastre (fie ca sunt in concordanta cu Legile Romaniei sau ale Comunitatii Europene fie ca nu):
14.1.2(a) Orice raspundere a noastra pentru pagube va fi redusa prin orice neglijenta din partea dumneavoastra care cauzeaza sau contribuie la paguba in concordanta cu legea in vigoare.
14.1.2(b) Vom fi raspunzatori doar pentru pagubele care se produc in timpul zborului sau pe segmentele de zbor unde codul nostrum (JOR) apare in chenarul companiei de transport pe Biletul Electronic pentru acel zbor sau segment de zbor.
14.1.2(c) Nu suntem raspunzatori pentru pierderea sau lipsa din continut a Bagajului de Mana,decat in cazul in care el a fost preluat de un membru al echipajului pentru a fi depozitat intr-un alt loc decit cel dedicat bagajelor de acest gen.
14.1.2(d) Raspunderea noastra pentru pierderea sau lipsa din continut a Bagajului de Cala va fi limitata de SDR 17 per kilogram, iar in cazul celui de mana, raspunderea va fi de maximum SDR 332 per pasager cu mentiunea ca daca in concordanta cu legile in vigoare se aplica limite diferite de raspundere, acestea se vor aplica. Daca greutatea Bagajului de Cala nu va fi inregistrata cand se face check-inul se despagubirea se va calcula la greutatea standard de 20kg.Daca Bagajului de Cala a avut o greutate mai mare de 20kg si pasagerul a platit excedentul de bagaj,despagubirea se va face conform greutatii reale.
14.1.2(e) Cu exceptia cazurilor in care exista prevederi specifice in aceste Conditii, suntem raspunzatori fata de dumneavoastra doar pentru despagubirile la care aveti dreptul, pentru pierderile dovedite si costurile in concordanta cu Conventia.
14.1.2(f) Nu suntem raspunzatori pentru pagubele cauzate bunurilor care nu sunt permise in bagajul de cala descrise in articolul 8.3, inclusiv obiectelor fragile sau perisabile, obiectelor care au valoare speciala, cum sunt banii, bijuteriile, metalele pretioase, computerele, dispozitivele electronice personale, documentele, valori mobiliare, sau alte bunuri, acte, pasapoarte si alte documente de identificare sau mostre.
14.1.2(g) Contractul de Transport, inclusiv acesti Termeni si
Conditii de Transport si excluderi sau limitari de raspundere se aplica Agentilor nostri Autorizati, angajatilor si reprezentantilor nostri in acelasi mod in care se aplica si pentru noi. Suma totala care poate fi recuperata de la noi si de la astfel de Agenti Autorizati, angajati, reprezentanti si persoane nu poate depasi raspunderea noastre, daca exista.
14.1.2(h) Nimic din acesti Termeni si Conditii de Transport nu anuleaza excluderi sau limitari ale raspunderii prezente in Conventie sau in legile in vigoare decat daca acest lucru se specifica in mod expres.
14.1.2(i) Pentru toate destinatiile Blue Air responsbilitatea indeplinirii conditiilor de trecere a frontierei revine in intregime pasagerilor.Blue Air nu este responsabila in raport cu Regulile si Regulamentele privind trecerea frontierei de catre pasager.
INTELEGERI SPECIALE
14.2 In situatii din care ar putea rezulta moartea, ranirea sau afectarea fizica a Pasagerului urmare unui accident produs la bordul unei aeronave a companiei noastre, sau al altei companii care efectueaza zborul in numele nostrum, sau in cursul operatiunilor de imbarcare sau debarcare in timpul unui zbor efectuat de noi sau in numele nostru:
14.2.1 Nu vom invoca limitarea raspunderii in Articolul 22(1) din Conventie sau alta limitare similara existenta prin legea in vigoare;
14.2.2 Nu ne vom folosi de nici o aparare sub Articolul 20 din Conventie sau de alta aparare similara existenta prin legea in vigoare, in legatura cu cererea care nu depaseste 100.000 SDR;
14.2.3 Vom face, fara intarziere si intr-o perioada care nu depaseste 15 zile de la data stabilirii identitatii persoanei care are dreptul la compensatie, asemenea plati in avans persoanei care are necesitati economice imediate, proportional cu daunele suferite (suma nu va fi mai mica decat 15.000 SDR per Pasager in cazul mortii). Orice plata in avans nu va constitui admiterea raspunderii si se poate reduce din urmatoarele plati ale noastre, dar este returnabila daca paguba a fost cauzata de sau a contribuit la paguba neglijenta Pasagerului sau a persoanei care a primit plata, sau daca persoana care a primit plata nu este persoana care avea dreptul la compensatie; ACESTEA FIIND MENTIONATE noi ne rezervam toate celelalte forme de aparare (fie prevazute de Conventie, fie nu) si toate drepturile de ajutor impotriva altor persoane, inclusiv (fara limite) drepturile de contributie si indemnizatie.
14.3 Cu privire la platile in avans care urmeaza sa fie facute ca urmare a Articolului 14.2.3 sau alta forma considerata ca echivalent in EURO pentru o suma din SDR:
14.3.1 echivalentul in EURO se va calcula la cursul valutar stabilit de Fondul Monetar International pentru data respectiva;
14.3.2 in cazurile in care Romania nu a introdus EURO ca moneda legala la data respectiva, orice plata se va face sau, daca este cazul, orice interpretare a valorii se va face in Lei prin conversia cursului valutar din Lei in EURO pentru data respectiva de plata sau de determinare dupa cum va fi cazul.
14.4 Va confirmam ca avem asigurare de raspundere per pasager de cel putin 100.000 SDR si nu mai putin de minimul stipulat de Autoritatea Civila Romana.
14.5 Cand transportul este in concordanta cu Legile Romaniei si CE, pentru cereri mai mari de 100.000 SDR putem fi scutiti daca putem dovedi ca noi sau agentii nostri au luat toate masurile de precautie necesare pentru a evita paguba sau ca a fost imposibil pentru noi sau agentii nostri sa luam acele masuri.
15. LIMITA DE TIMP PENTRU RECLAMATII SAU ACTIUNI
15.1 NOTIFICAREA RECLAMATIEI
Acceptarea Bagajului de catre posesorul Etichetei de Identificare fara o reclamatie la momentul predarii este o proba suficienta ca bagajul a fost predat in conditii bune si in concordanta cu Contractul de Transport, altfel doar daca dovediti contrariul. Daca doriti sa faceti o reclamatie sau sa actionati in legatura cu paguba adusa Bagajului de Cala, trebuie sa ne anuntati in momentul in care descoperiti paguba sau cel mai tarziu in 48 de ore de la primirea Bagajului. Daca doriti sa faceti o reclamatie sau sa actionati in legatura cu intarzierea predarii Bagajului de Cala, trebuie sa ne anuntati in termen de 7 de zile de la data in care v-a fost predat Bagajul. Toate aceste reclamatii trebuie facute in scris. Termenul limita de solutionare a reclamatiilor in cazul bagajelor pierdute este de 45 de zile de la data depunerii reclamatiei, urmind ca despagubirile sa se efectueze in maximum 90 de zile de la data depunerii reclamatiei.
15.2 LIMITAREA ACTIUNILOR
Orice drept de despagubire va fi anulat daca o actiune nu este deschisa in termen de 2 ani de la data sosirii la destinatie sau de la data la care aeronava era planificata sa soseasca sau la data in care transportul s-a oprit. Decizia curtii unde se judeca cazul va impune metoda de calcul a perioadei de limitare.
15.3 MODIFICAREA SI ANULAREA
Nici un agent angajat sau reprezentant al nostru nu are dreptul sa modifice sau sa anuleze orice prevedere din acesti Termeni si Conditii de Transport.
16. INTERPRETARI
Titlurile fiecarui Articol din acesti Termeni si Conditii de Transport sunt orientative si nu pot fi folosite pentru interpretarea textului.
17. ALEGEREA LEGII SI A JURISDICTIEI
Daca nu este specificat altfel in Conventie,sau in legile, regulile guvernamentale, ordinele sau cerintele aflate in vigoare:
(a) Acesti Termeni si Conditii de Transport sunt guvernate de legile Romaniei;
(b) Orice neintelegere dintre dumneavoastra si noi in legatura cu sau derivand intr-un fel sau altul dintr-un asemenea transport se va supune jurisdictiei non-exclusive a tribunalelor Romaniei.
18. ASIGURARE DE CALATORIE
Serviciul de asigurare de calatorie este oferit de catre Solid Insurance, care prin parteneriatul cu Blue Air va ofera in premiera cele mai bune oferte de asigurare de calatorie
Pentru detalii suplimentare puteti contacta SOLID Insurance :

ROMANIA
Email: blueairweb-ro@airsavings.net
Tel + 40 21 201 90 30

BULGARIA
Email blueairweb-bg@airsavings.net
Tel +359 2 950 50 10

FRANCE
Email blueairweb-fr@airsavings.net
Tel + 33 (1) 41 61 23 00

GERMANY
Email blueairweb-de@airsavings.net
Tel + 49 (281) 942 74 07

GREECE
Email blueairweb-gr@airsavings.net
Tel + 30 210 6740 846

ITALY
Email blueairweb-it@airsavings.net
Tel + 39 (02) 20 564 444

POLAND
Email blueairweb-pl@airsavings.net
Tel + 48 (22) 864 55 22

PORTUGAL
Email blueairweb-pt@airsavings.net
Tel + 351 21 440 5000

SPAIN
Email blueairweb-es@airsavings.net
Tel + 34 (91) 594 3637

UNITED KINGDOM
Email blueairweb-en@airsavings.net
Tel + 44 12 52 820 600

inapoi la cuprins
Cazare individuala si pachete turistice
I. Drepturile si obligatiile Agentiei

Aparitia cu mai putin de 15 zile inainte de plecare a unor situatii neprevazute de Agentie si nedeterminate de aceasta, cum ar fi: schimbarea hotelului fara a avea insa o categorie inferioara, schimbarea companiei aeriene sau a orarului de zbor, determina obligatia Agentiei de a informa turistul imediat ce ia la cunostinta de modificarea intervenita. Astfel de situatii nu sunt considerate a modifica prevederile esentiale ale contractului nefiind de natura a afecta excursia (circuitul, sejurul).

1. In cazul in care Agentia este nevoita sa modifice una dintre prevederile esentiale ale contractului, are obligatia sa informeze turistul cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii.

2. Aparitia cu mai putin de 15 zile inainte de plecare a unor situatii neprevazute de Agentie si nedeterminate de aceasta, cum ar fi: schimbarea hotelului fara a avea insa o categorie inferioara, schimbarea companiei aeriene sau a orarului de zbor, determina obligatia Agentiei de a informa turistul imediat ce ia la cunostinta de modificarea intervenita. Astfel de situatii nu sunt considerate a modifica prevederile esentiale ale contractului nefiind de natura a afecta excursia (circuitul, sejurul). Totodata turistul are obligatia de a suna cu 24 de ore inainte de plecare pentru reconfirmarea orelor de zbor.

3. Preturile stabilite in contract nu pot fi majorate in cursul celor 20 zile calendaristice care prevad data plecarii.

4. Compania Aviatica fara a cere acordul agentiei de turism care deruleaza programul turistic, are dreptul de a modifica orele de zbor! Prin urmare, agentia nu este raspunzatoare pentru decolarea/aterizarea avioanelor la o alta ora decat cea inscrisa in programul excursiei. Pentru aceste intarzieri, compania aeriana este obligat sa asiste turistii conform regulamentului parlamentului european nr. 261/04. Orice problema privind operarea zborului si actiunile adiacente acestuia intra sub competenta transportatorului, biletul de avion reprezentand contractul intre pasager si compania aviatica.

5. Agentia poate sa modifice pretul contractului, in sensul majorarii sau micsorarii, dupa caz, numai daca modificarea are loc ca urmare a variatiilor costurilor de transport, ale redeventelor si ale taxelor aferente serviciilor de aterizare, debarcare/imbarcare in porturi si aeroporturi si ale taxelor de turist ori ale cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat. Agentia este raspunzatoare pentru buna executare a obligatiilor asumate prin contract ,prin asiguarea sprijinului necesar, chiar in situatia in care aceste obligatii trebuiau indeplinite de o alte agentie sau de un alt prestator de servicii.

6. In cazul in care, dupa inceperea calatoriei turistice, o parte importanta din serviciile turistice prevazute in contract nu este realizata sau Agentia constata ca nu le va putea realiza, aceasta este obligata:

a) sa ofere turistului alternative corespunzatoare in vederea continuarii calatoriei turistice fara majorarea pretului, respectiv serviciile turistice oferite sa fie de aceeasi calitate si cantitate;

b) sa restituie turistului sumele ce reprezinta diferenta dintre serviciile turistice achitate si cele efectiv prestate in timpul calatoriei turistice;

c) in cazul in care nu pot fi oferite turistului alternative corespunzatoare sau acesta nu le accepta din motive intemeiate, sa asigure fara costuri suplimentare transportul retur al turistului la locul de plecare ori in alt loc agreat de acesta si, dupa caz, despagubirea pentru serviciile neprestate.

7. Agentia este raspunzatoare pentru buna executare a obligatiilor asumate prin contract, cu exceptia urmatoarelor cazuri:

a) cand neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor asumate prin contract se datoreaza turistului;

b) cand neindeplinirea obligatiilor se datoreaza unor cauze de forta majora sau unor imprejurari pe care nici Agentia, nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita (modificari de orar sau de itinerar, intarzieri in traficul mijloacelor de transport etc.).

8. Agentia are obligatia sa furnizeze in scris turistului, in termen de zile inainte de data plecarii, urmatoarele informatii:

a) orarele, locurile escalelor si legaturile, precum si, dupa caz, locul ce urmeaza sa fie ocupat de turist in fiecare dintre mijloacele de transport incluse in contract;

b) denumirea, sediul/adresa, numerele de telefon si de fax ale reprezentantei locale a organizatorului si/sau a detailistului ori, in lipsa acesteia, un numar de apel de urgenta care sa ii permita contractarea organizatorului si/sau a detailistului;

c) pentru calatoriile minorilor neinsotiti de parinti, informatii care sa permita parintilor stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul cazarii copilului.

9. In cazul transportului aerian, deteriorarea sau pierderea bagajului turistilor nu este imputabila agentiei, ci companiei aeriene. Solicitarile pentru recuperarea bagajului pierdut si pentru eventualele despagubiri se vor adresa direct companiei aeriene care a efectuat transportul.


II. Drepturile si obligatiile turistului

1. In cazul in care turistul nu poate sa participe la calatoria turistica, acesta poate sa cesioneze contractul unei terte persoane care indeplineste toate conditiile aplicabile pachetului de servicii turistice contractat, cu obligatia de a anunta in scris Agentia cu cel putin 16 zile inaintea datei de plecare. In acest caz Agentia reziliaza contractul cu turistul care cesioneaza contractul si incheie un alt contract cu noul turist. Pentru calatoriile individuale, in cazul in care mijlocul de transport este avionul, transferul poate fi efectuat numai daca exista posibilitatea transferarii locului de zbor. Turistul care cedeaza pachetul sau de servicii, precum si cesionarul sunt responsabili in mod solidar la plata pretului calatoriei si a eventualelor costuri suplimentare aparute cu ocazia acestei cedari.

2. In cazul sejururilor de odihna si/sau de tratament, turistul are obligatia sa respecte programul de acordare a serviciilor in Romania, respectiv: in statiunile de pe litoral, cazarea se face la ora 18,00 a zilei de intrare si se termina la ora 12,00 a zilei inscrise pe voucher ori pe biletul de odihna si/sau de tratament; in statiunile din tara, altele decat cele de pe litoral, cazarea se face incepand cu ora 12,00 a zilei de intrare si se termina cel tarziu la ora 12,00 a zilei urmatoare celei inscrise pe bilet.

3. In cazul in care preturile stabilite in contract sunt majorate cu peste 10%, turistul poate rezilia contractul, avand dreptul la rambursarea de catre Agentie a sumelor platite inclusiv comisionul.

4.1. Turistul este obligat sa comunice Agentiei, in termen de 5 zile calendaristice de la primirea instiintarii prevazute la cap. III pct. 1, hotararea sa de a opta pentru:

a) rezilierea contractului fara plata penalitatilor; sau

b) acceptarea noilor conditii ale contractului.

4.2. In cazul in care Agentia anuleaza calatoria turistica, inaintea datei de plecare, in conditiile prevazute de art. 15 din O.G. nr. 107/1999, turistul are dreptul:

a) sa accepte la acelasi pret un alt pachet de servicii turistice de calitate echivalenta sau superioara, propus de Agentie;

b) sa accepte un pachet de servicii turistice de calitate inferioara, propus de Agentie, cu rambursarea imediata a diferentei de pret;

c) sa i se ramburseze imediat toate sumele achitate, in cazul in care nu exista penalitati

4.3. In toate cazurile mentionate turistul are dreptul sa solicite Agentiei si o despagubire pentru neindeplinirea prevederilor contractului initial, cu exceptia cazurilor in care:

a) anularea s-a facut datorita nerealizarii numarului minim de persoane mentionat in contract, iar Agentia a informat in scris turistul cu cel putin 15 zile calendaristice premergatoare datei plecarii;

b) anularea s-a datorat unui caz de forta majora (circumstante imprevizibile, independente de vointa celui care le invoca si ale caror consecinte nu au putut fi evitate in ciuda oricaror eforturi depuse, in aceasta nefiind incluse suprarezervarile, caz in care responsabilitatea revine companiei aeriene);

c) anularea s-a facut din vina turistului.

5. Turistul are dreptul sa rezilieze in orice moment, in tot sau in parte, contractul, iar in cazul in care rezilierea ii este imputabila, este obligat sa despagubeasca Agentia pentru prejudiciul creat acesteia, cu exceptia cazurilor de forta majora definite conform legii.

Daca turistul solicita schimbarea hotelului, structurii camerelor sau a oricarora dintre servicii, aceasta echivaleaza cu rezilierea contractului, cu aplicarea penalitatilor legale la momentul respectiv, si incheierea unui nou contract.

6. Turistul este obligat sa achite la receptia unitatii hoteliere taxa de statiune, taxa de salubrizare, precum si alte taxe locale, fara a putea pretinde despagubiri sau returnarea sumelor de la Agentie.

7. Turistul este obligat sa prezinte la receptia unitatii hoteliere actele sale de identitate, precum si documentul de calatorie eliberat (voucher, bilet de odihna si/sau de tratament), in vederea acordarii serviciilor turistice. Clasificarea unitatilor de cazare si a mijloacelor de transport sunt cele oficiale pentru fiecare tara in parte, turistul ia act si este de acord cu aceasta.

8. Daca pentru efectuarea calatoriei este necesara indeplinirea de catre turist a unor formalitati suplimentare (de ex. calatoria impreuna cu minori, situatia in care numele turistului este schimbat ca urmare a casatoriei/desfacerii ei etc), acesta va indeplini toate cerintele legale. Pentru o informare optima, agentia recomanda si consultarea site-ului www.politiadefrontiera.ro. In cazul in care turistul nu isi respecta obligatia de a se informa cu privire la conditiile de calatorie (de ex. necesitatea obtinerii vizei sau necesitatea de a avea pasaport sau/si carte de identitate sau orice alte documente suplimentare enumerarea fiind exemplificativa), agentia este exonerata de orice raspundere in cazul imposibilitatii efectuarii calatoriei.

9. In cazul in care o singura persoana angajeaza servicii pentru un numar mai mare de turisti, conditiile contractului se extind in mod automat asupra intregului grup pentru care s-au achitat serviciile.


III. Renuntari, penalizari, despagubiri

1. In cazul in care turistul renunta din vina sa la pachetul de servicii turistice care face obiectul prezentului contract, el datoreaza Agentiei penalizari dupa cum urmeaza:

a) 50% daca anularea se face cu mai mult de 30 de zile calendaristice inainte de data plecarii;

b) 80% daca anularea se face in intervalul 16-30 de zile calendaristice inainte de data plecarii;

c) 100% daca anularea se face:
     -nu se prezinta la program;
     -intr-un interval mai mic de 16 zile calendaristice inainte de data plecarii (ori in ziua plecarii);
     -in cazul in care turistul nu este lasat sa treaca una din frontierele de pe traseul excursiei ,din motive care sunt legate exclusive de persoana sa sau din motive care nu pot fi imputate agentiei;
     -in cazul in care turistul nu respecta conditiile generale ale agentiei ,prezinta acte incomplete sau false,nu are pasaport sau nu achita integral excursia in termenele stipulate;

2. Pentru biletele de odihna si/sau de tratament cumparate prin organizatii sindicale, Agentia va face restituiri numai in baza cererilor de renuntare contrasemnate si stampilate de reprezentantul organizatiei sindicale.

3. In cazul in care o ambasada refuza sa acorde viza de intrare pentru efectuarea pachetului de servicii, turistului i se vor retine toate taxele achitate de Agentie prestatorilor directi, precum si cheltuielile de operare proprii acesteia.

4. In cazul in care turistul care a intrat pe teritoriul statului in care se realizeaza pachetul de servicii turistice refuza sa se mai intoarca in Romania si autoritatile din tara respectiva fac cheltuieli de orice natura cu acesta, turistul respectiv are obligatia de a suporta toate aceste cheltuieli.

5. Penalizarile echivalente cu pretul contractului se aplica si in cazul in care turistul nu ajunge la timp la aeroport sau la locul de plecare, daca nu poate pleca in calatorie pentru ca nu are actele in regula sau daca este intors de la granita de catre politia de frontiera.

6. Turistul trebuie sa depuna in scris cererea de renuntare la pachetul de servicii turistice, cu numar de inregistrare la Agentia la care a achitat serviciile. In caz contrar, cererea de renuntare nu este luata in considerare.

7. Agentia va acorda despagubiri in functie de gradul de nerespectare a obligatiilor din contract. In cazul in care Agentia organizeaza serviciile cuprinse in contract (touroperator) daunele materiale ce pot fi primite de catre turist pot fi maxim de doua ori pretul pachetului de servicii turistice inscris in contract, turistul avand obligatia sa faca dovada prejudiciului material suferit.


IV. Reclamatii

1. In cazul in care turistul este nemultumit de serviciile turistice primite, acesta are obligatia de a intocmi o sesizare in scris, clar si explicit, cu privire la deficientele constatate la fata locului, legate de realizarea pachetului de servicii turistice contractat, ce se va transmite prompt atat Agentiei, cat si prestatorului de servicii turistice (conducerii hotelului, restaurantului).

2. Atat Agentia, cat si prestatorul de servicii turistice vor actiona imediat pentru solutionarea sesizarii. In cazul in care sesizarea nu este solutionata sau este solutionata partial, turistul va depune la sediul Agentiei o reclamatie in scris, in termen de maximum 5 zile calendaristice de la incheierea calatoriei, Agentia urmand ca, in termen de 30 zile calendaristice, sa comunice turistului despagubirile care i se cuvin. Agentia isi rezerva dreptul de a nu lua in considerare reclamatiile facute la finalul excursiei sau la intoarcerea in tara daca acestea nu au fost adresate in scris la data producerii evenimentului catre prestatorul care a furnizat serviciile.


V. Asigurari

Turistul este asigurat pentru rambursarea cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de el in cazul insolvabilitatii sau falimentului Agentiei la Societatea de Asigurare GENERALI ASIGURARI din localitatea Bucuresti, Sector 1, str. GHeorghe Polizu, nr. 58-60 , telefon 021/312.36.35 , fax 021/312.37.20 . Numarul asigurarii firmei este 630229 .

Facultativ, turistul are posibilitatea incheierii unui contract de asigurare, care sa acopere taxele de transfer, sau a unui contract de asistenta care sa acopere taxele de repatriere in caz de accidente, de boala sau deces, ori a unui contract de asigurare pentru bagaje.


VI. Documentele contractului se constituie ca anexa la acesta si sunt urmatoarele:

a) voucherul, biletul de odihna-tratament, biletul de excursie, dupa caz;

b) programul turistic, in cazul actiunilor turistice.


VII. Dispozitii finale

1. Prezentul contract a fost incheiat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.

2. Comercializarea pachetelor de servicii turistice se va face in conformitate cu prevederile prezentului contract si cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 631/2001, cu modificarile ulterioare.

3. Contractul poate fi prezentat si sub forma unui catalog, pliant sau alt inscris, daca turistul este informat despre aceasta si daca documentul contine informatiile prevazute de art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 107/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 631/2001, cu modificarile ulterioare.


Agentia recomanda incheierea unei asigurari storno pentru a acoperi eventualele penalitati de anulare; turistii se pot informa in agentii despre cazurile acoperite de asigurarea storno. Asigurarea se va incheia o data cu contractul si plata avansului pachetului turistic si este valabila de la data incheierii si pana in ziua plecarii.


inapoi la cuprins
Conditii Generale de Transport Eurolines Romania

Pasagerii au luat la cunostiinta Conditiile Generale de Transport, conditii afisate la sediile agentiilor Eurolines Romania sau agentilor autorizati si pe Internet (www.eurolines.ro) si care pot fi obtinute gratuit la cererea pasagerului.

1. Biletul de calatorie este nominal, nu poate fi transmis altei persoane si trebuie sa fie prezentat la cererea personalului firmei sau a autoritatilor abilitate sa faca controale.

2. Biletul constituie dovada incheierii contractului de transport intre transportator si pasagerul al carui nume este inscris in bilet, a carui identitate trebuie demonstrata la cerere.

3. Biletele fara stampila agentiei emitente sau fara data emiterii nu sunt valabile.

4. Biletele pierdute, distruse sau furate nu se inlocuiesc, nu se vor emite duplicate, iar pasagerul nu poate fi despagubit in astfel de cazuri.

5. Pasagerul trebuie sa verifice daca biletul are numarul corespunzator de cupoane in momentul cumpararii sau la returnarea acestuia de catre personalul autorizat Eurolines, dupa efectuarea controlului.

6. Unele tarife speciale au conditii care pot restrictiona sau interzice modificarea rezervarii si pot limita cuantumul restituirii in cazul anularii sau neefectuarii calatoriei. Modificarea datei de calatorie si returnarea biletelor necalatorite sau partial calatorite se face conform conditiilor din ~Regulamentul privind Anularea, Reprogramarea si Restituirea contravalorii biletelor de autocar~, care este parte integranta a contractului dintre Eurolines si pasager si este afisat pe site si la sediile agentiilor Eurolines.

7. Rezervarea pentru segmentul de intoarcere in cazul biletelor dus-intors este obligatorie si trebuie facuta cu cel putin 7 zile inainte de data calatoriei de intoarcere, chiar si pentru biletele dus-intors cu data fixa de intoarcere.

8. Eurolines nu garanteaza existenta locurilor libere la data dorita pasager si nu va fi responsabila pentru daunele suferite de pasager ca urmare a imposibilitatii efectuarii calatoriei la data dorita de acesta.

9. Transportatorul si agentiile sale isi rezerva dreptul de a vinde locurile neconfirmate.

10. Cererile de returnare, cererile de despagubire si(sau) reclamatiile privind efectuarea calatoriei (cu exceptia celor de bagaje pierdute) se vor depune in scris la sediul Eurolines din tara unde a fost cumparat biletul intr-un interval de maxim o luna de la data plecarii trecuta pe biletul de calatorie, in cazul biletelor dus si a biletelor cu data fixa de intoarcere, si maxim 7 luni in cazul biletelor dus-intors OPEN.

11. Pasagerul nu trebuie sa includa in bagajele sale: obiecte al caror transport este interzis prin legi sau reglementari in vigoare in oricare stat de plecare sau destinatie, obiecte care, conform opiniei transportatorului, sunt improprii pentru transport datorita greutatii, dimensiunilor, naturii sau ambalajului, animale vii.

12. Eurolines nu isi asuma nici o responsabilitate pentru transportul bagajelor de mana. Aceasta revine in intregime pasagerului, in afara cazului in care deteriorarea este din vina transportatorului si poate fi dovedita de pasager. Eurolines nu este responsabila in cazul pierderii sau deteriorarii de bunuri si obiecte de valoare cum ar fi (bani, bijuterii, obiecte de arta, camerele foto, video, computere etc), aflate in bagajul de mana al pasagerilor.

13. Pasagerii au obligatia sa depuna orice reclamatie referitoare la pierderea (furtul) sau deteriorarea bagajelor, imediat dupa sosire, la echipaje si sa confirme in scris in maxim 48 de ore de la sosire. Orice reclamatie ulterioara nu va mai fi luata in considerare.

14. Transportatorul isi rezerva dreptul de a modifica in orice moment tarifele sau orarele de circulatie.

15. Transportatorul va depune toate eforturile pentru a transporta pasagerul si bagajele sale intr-un termen rezonabil. Orele indicate pe bilet, in orare si in alte documente nu sunt garantate si nu fac parte din contractul de transport. Transportatorul poate sa-si substituie alti transportatori sau sa utilizeze alte autocare decat cele prevazute, fara preaviz. Orarele sunt susceptibile de modificare fara preaviz. Transportatorul nu este raspunzator pentru erorile sau omisiunile din orare si alte publicatii care contin orare. Transportatorul nu isi asuma nici o raspundere pentru cursele in conexiune. Eurolines nu isi asuma nici o responsabilitate pentru intarzierile curselor si(sau) pentru pierderile suferite de catre pasager, ca urmare a acestor intarzieri. Orele de sosire depind de timpul de asteptare din granite si de pe sosele.

16. Pasagerii se obliga sa respecte prevederile tarilor tranzitate, referitoare la documentele de intrare (iesire), prevederile vamale, financiar administrative, referitoare la persoana sau la bagajele sale. Transportatorul nu isi asuma raspunderea pentru cheltuieli suplimentare determinate de lipsa acestor documente.

17. Transportatorul si agentii sai nu-si asuma nici o responsabilitate in cazul in care un pasager nu respecta prevederile din Conditiile Generale de Transport.

18. Transportatorul asigura pasagerii pentru toate vatamarile corporale rezultate din deplasarea vehiculului si din prezenta lor in vehicul. Asigurarea nu acopera vatamarile corporale sau a bagajelor transportate, generate din vina pasagerului. Achizitionarea biletului de calatorie are valoare contractuala.


inapoi la cuprins

De ce Galtour Travel?
Maximum de diversitate
Cele mai bune preturi
Aici găseşti ofertele celor mai mari agenţii de turism din România şi din lume.
Tu alegi!
Cele mai bune preturi
Cauţi oferte, compari hoteluri, combini cazarea cu transportul! Ai libertate maximă să-ţi creezi singur vacanţa perfectă!
Noi te asistam!
Cele mai bune preturi
Un asistent on-line îţi stă tot timpul la dispoziţie, dacă ai nevoie de consultanţă live!
Comentează!
Cele mai bune preturi
Experienţa ta poate să-i ajute pe alţii! Lasă impresii despre locurile unde ai fost, în rubrica special dedicată.
Oferte sezon: Bilete Avion Bologna 2015 | Bilete Avion Bruxelles 2015 | Bilete Avion Catania 2015 | Bilete Avion Constanta 2015 | Bilete Avion Dublin 2015 | ELLINAIR |